Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dienstwoning voor baanwachter in Heeze

Leenderweg 1
5591 JD, Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 522681
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dienstwoning voor baanwachter

Inleiding

DIENSTWONING voor baanwachter uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de Nederlandse Spoorwegen werd in 1912, aan de zuidkant van de spoorwegovergang Leenderweg-Oude Stationsstraat, het eilandstation Heeze gebouwd met drie dienstwoningen. Dit station werd in 1977 afgebroken en vervangen door een nieuw meer noordelijk gelegen complex. De drie dienstwoningen liggen aan deze spoorwegovergang. Twee aan de oostkant, waarvan het meest noordelijke het stationschefhuis is. Het derde aan de westkant is het baanwachtershuis.

Omschrijving

Het baanwachtershuis heeft een bouwlaag met een overstekend zadeldak tussen houten windveren gedekt met kruispannen. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond, liggend parallel aan de spoorlijn, met aan de zuidkant een kleine uitbouw onder het zuidelijke dakschild. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband met doorlopende rollagen. De muuropeningen zijn voorzien van een hanekam. Topgevels met vlechtwerk. Gesneden gootklossen. Op het erf een vierkante drinkwaterput.

Waardering

De baanwachterswoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de spoorwegen in het zuiden van Nederland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de spoorwegwoningen. Het heeft architectuur-historisch belang door de sobere vormentaal en is tevens van belang voor het oeuvre van de architect Van Heukelom. Het is het laatste baanwachtershuis in het lijnvak Eindhoven-Weert.

Tags: gebouwen, woonhuizen,baanwachterswoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dienstwoning voor baanwachter
location_on Monumenten Kaart rond Heeze

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt