Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dienstwoning van de stationschef in Heeze

Oude Stationsstraat 24
5591 JH, Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 522680
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dienstwoning van de stationschef

Inleiding

DIENSTWONING van de stationschef uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de Nederlandse Spoorwegen werd in 1912, nu aan de zuidkant van de spoorwegovergang Leenderweg-Oude Stationsstraat, het eilandstation Heeze gebouwd met drie dienstwoningen. Dit station werd in 1977 afgebroken en vervangen door een nieuw meer noordelijk gelegen complex. De drie dienstwoningen liggen aan deze spoorwegovergang. Twee aan de oostkant, waarvan het meest noordelijke het stationschefhuis is. Het derde aan de westkant is het overwegwachtershuis.

Omschrijving

Het stationschefhuis heeft een bouwlaag met een tentdak. Het is gedekt met rode kruispannen. Het huis meet tien bij tien meter. Het ligt parallel aan de spoorlijn. De voor- of zuidgevel ligt aan de kant van de Oude Stationsstraat. De symmetrische gevels bestaan uit drie travee├źn. De voor- en achtergevel met de deur in het midden. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband met doorlopende rollagen en een plint in kruisverband.

Het huis heeft een rondomlopende kroonlijst met een goot op gesneden klossen. In elk dakvlak een houten kapel met in het midden een gebogen fronton.

De muuropeningen met vierkante aanzetstenen van hardsteen en eenvoudige schuifvensters oorspronkelijk voorzien van onderluiken. De indeling is grotendeels ongewijzigd gebleven met een L-vormige gang, waartussen keuken en kelder liggen. Aangebouwd een houten washok onder plat dak. Verder op het erf een houten schuur onder zadeldak met houten windveren gedekt met rode en blauwe kruispannen. Het opgaande werk van washok en schuur bestaat uit regelwerk bekleed met rabatdelen.

Aan de straat en spoorlijn een ligusterhaag als erfscheiding.

Waardering

De dienstwoning van de stationschef is van algemeen belang. Het pand heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de spoorwegen in het zuiden van Nederland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de spoorwegwoningen. Het heeft architectuur-historisch belang door de sobere vormentaal en is tevens van belang voor het oeuvre van de architect Van Heukelom. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dienstwoning van de stationschef
location_on Monumenten Kaart rond Heeze

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt