Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in eclectische stijl in Heeze

Kapelstraat 120
5591 HH, Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 522677
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis in eclectische stijl

Inleiding

HERENHUIS in eclectische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het huis ligt vrij op het perceel op de hoek met de Molenstraat. De voor- of zuidgevel staat aan de Kapelstraat.

Omschrijving

Eenlaags symmetrisch herenhuis, vijf traveeën breed onder mansardedak met wolfeinden gedekt met kruispannen. De vorst voorzien van terracotta crête of kam. Het huis is gepleisterd. Voorgevel met geblokte midden- en hoekpilasters. Muuropeningen met geprofileerde stuclijsten en kuifbekroning met een palmet-ornament. Boven de ingangspartij in het dak een houten kapel met tympaan op voluutvormige, versprongen consoles. De kapel is geflankeerd door een zinken oeil de boeuf. Dubbele voordeur voorzien van geëtst glas. Schuifvensters.

Interieur grotendeels gaaf en voorzien van paneeldeuren en stucplafonds uit de bouwtijd.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van rijkere dorpswoningen in het bestaande straatbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuur-historisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis in eclectische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Heeze

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!