Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heilige Martinus en Heilige Agatha in Heeze

Jan Deckersstraat 22
5591 HS, Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 522676
Type: Kerk

Omschrijving van Heilige Martinus en Heilige Agatha

Inleiding.

PASTORIE van de H. Martinusparochie met kenmerken van de neo-Gotische stijl uit 1920. Het ontwerp is van architect W. te Riele uit Utrecht. De oost- of voorgevel ligt aan de Jan Deckersstraat. De kerk staat zuidelijk van de pastorie.

Omschrijving.

De tweelaagse blokvormige pastorie heeft een samengestelde plattegrond onder overstekende schilddaken, gedekt met natuursteen leien. Aan oost-, zuid- en westkant van het huis in het dak een gemetselde trapgevel. Het opgaande muurwerk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Horizontale banden accentueren de muuropeningen. In de muuropeningen gemetselde kruisvensters met een natuurstenen kalf en lekdorpel. De bovenkant van het venster heeft twee segmentbogen. De bovenramen van de vensters zijn voorzien van glas-in-lood met in het midden een ornament. Het interieur is vrijwel authentiek. Aan de straat een gegolfd ijzeren hekwerk met pijlpunten staande op een gemetselde schansmuurtje met ezelsrug tussen pilasters. In de tuin van de pastorie diverse monumentale bomen. Bijzonder is de mammoetboom.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuur-historische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Te Riele. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van het kerkdorp.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heilige Martinus en Heilige Agatha
location_on Monumenten Kaart rond Heeze

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt