Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hallehuisboerderij in Meerkerk

Burggraaf 6
4231 ZJ, Meerkerk (Gemeente Zederik)
Zuid Holland
Bouwjaar: 18e eeuw
Publicatie: 20050523
Rijksmonument ID: 522642
Type: Boerderij

Omschrijving van Hallehuisboerderij

Omschrijving onderdeel 1: boerderij.

Achttiende-eeuwse driebeukige HALLEHUISBOERDERIJ met middenlangsdeel onder afgewolfd rieten zadeldak. De boerderij is opgetrokken in baksteen, met een gedeeltelijk houten achtergevel. Aan de voorkant bevindt zich het iets lagere woongedeelte, door een stenen muur gescheiden van het achterliggende bedrijfsgedeelte. Het bedrijfsgedeelte wordt door middel van een houten constructie in de lengterichting ingedeeld in drie beuken, door ankerbalkgebinten verdeeld in zes vakken.

De voorgevel (oostgevel) bevat twee houten kozijnen met roedeverdeling ter rechterzijde van de houten deur met bovenlicht, en een kleinere ter linkerzijde. In de top is een houten kozijn. In het metselwerk is boven de kozijnen steeds een strekkenlaag aangebracht en vlechtingen langs de dakrand. Ook zijn er muurankers aangebracht. De rechter zijgevel (noordgevel) bevat houten kozijnen en ramen in het woongedeelte en een rij hooggeplaatste mestluiken van de koestal en twee lagere mestluiken van de paardenstal. De linker zijgevel (zuidgevel) heeft ter hoogte van het woongedeelte twee houten kozijnen met roedeverdeling en daarnaast een bakstenen tuitgevel met dwars op het bouwvolume geplaatste kap, die het woongedeelte benadrukt en waardoor tegelijk ruimte op de verdieping ontstaat. Deze gevel heeft drie houten kozijnen met roedeverdelingen. Langs de dakrand zijn vlechtingen toegepast. Naast deze gevel is de ingangsdeur naar het woongedeelte geplaatst. De achtergevel (westgevel) heeft een dubbel openslaande deur in het midden en links daarvan nog een deur, rechts een halfrond gietijzeren raam. In het driebeukige bedrijfsgedeelte is langs de noordzijde de koestal hooggeplaatst, om vee en hooistapel te beschermen tegen overstromingsgevaar. Deze zgn. waterstal of vloedstal is van buitenaf herkenbaar aan de hooggeplaatste mestluiken. De paardenstal op het einde ligt weer gewoon op begane grond niveau. In de middelste beuk ligt de hellingbaan naar de koestal. De karnmolen, op het verhoogde middengedeelte is nog altijd bewaard gebleven. De sporenkap en de ankerbalkgebinten zijn nog grotendeels origineel. In het interieur van het woongedeelte bevinden zich nog diverse originele onderdelen, waaronder restanten van een betegelde schouw met een haardplaat.

Waardering

De HALLEHUISBOERDERIJ is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als een inmiddels zeldzaam geworden voorbeeld van de boerderijbouw in de Alblasserwaard en de ontwikkeling daarin. De boerderij is zeldzaam vanwege de nog complete waterstal / vloedstal en de aanwezigheid van een karnmolen. Van belang als hoofdonderdeel van het complex.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hallehuisboerderij
location_on Monumenten Kaart rond Meerkerk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt