Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Overig in Den Bosch

Hekellaan (Tegenover Nachtegaalslaantje)
5201 AA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1938
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 522460
Type: Overig

Omschrijving van overig

Inleiding.

Aan de Hekellaan gelegen GEDENKTEKEN, vervaardigd in 1938 door architect Co Brandes en beeldhouwer Albert Termote in een stijl die invloeden vertoont van het Expressionisme. De bronzen plaquette werd uitgevoerd door de 'Witmetaalfabriek' te Leiden. Het gedenkteken is opgenomen in het verhoogd gelegen middendeel van een dubbelarmige trap. Deze trap leidt naar een bordes pal bovenop een voormalig rondeel aan de zuidzijde van de vroegere Bossche stadswal, die met de overige rondelen, bastions en voorliggende gracht van rijkswege is beschermd.

De Bossche burgerij nam het initiatief voor het gedenkteken ter ere en nagedachtenis van Henri Bakker (1911-1936), de eerste piloot in de Nederlandse luchtmacht.

Omschrijving.

Het object is symmetrisch van opzet en bestaat uit diverse blokken Duitse Muschelkalksteen van uiteenlopende grootte die een in het midden geplaatste bronzen plaquette omlijsten. Deze plaquette wordt omzoomd met een geprofileerde lijst met versneden hoeken aan de onderzijde en toont in licht haut-reliëf een vliegende adelaar die met zijn klauwen een medaillon met het portret van Henri Bakker vasthoudt. Signatuur rechtsonder '1938 A. TERMOTE'. De kalksteenblokken vormen aan de voet van het gedenkteken een breed uitwaaierende basis en sluiten de bovenzijde af met een strook die boven het belendende muurwerk uitsteekt. Teksten in reliëf: 'DE BURGERIJ / DEZER STAD AAN HAREN LUCHT- / VAARTPIONIER / 1911 / HENRI BAKKER / 1936 / EERSTE PILOOT VAN HET NEDERL. LEGER'. Op de basis is linksonder ingebeiteld: 'CO BRANDES / ARCH.' en rechtsonder 'ALBERT TERMOTE / SCULPT.'.

Waardering.

Het gedenkteken is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere herinnering aan de begindagen van de Nederlandse luchtmacht en de ontwikkelingen in de luchtvaart tijdens het Interbellum. Daarnaast als bijzondere uitdrukking van een sociale ontwikkeling. Het object heeft kunsthistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de zorgvuldige detaillering. Het object is gaaf bewaard gebleven. Het object is vrij zeldzaam wegens het gebruik van de Duitse Muschelkalksteen en is als gedenkteken zeldzaam binnen het oeuvre van de landelijk bekende architect Brandes.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar overig
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt