Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Benzinestation in Den Bosch

Citadellaan 26
5211 XB, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1929
Architect: H.Danser
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 522449

Omschrijving van Benzinestation

Inleiding.

Aan een inham in de Citadellaan gelegen BENZINESTATION uit 1929 van architect H. Danser in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Enkele openingen in de achtergevel zijn in later tijd (gedeeltelijk) dichtgezet. In de linker gevel is in de jaren negentig van de 20ste eeuw een airconditioning geplaatst. De benzinepompen zijn van later datum. Het belendende voormalige kantoorgebouw, via een smeedijzeren hek met het benzinestation verbonden, valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het vrijgelegen, voornamelijk uit gepleisterde baksteen, glas en beton opgetrokken benzinestation beslaat een rechthoekige plattegrond met afgeronde hoeken aan de straatzijde en telt een bouwlaag onder een plat dak. Op circa een meter onder de dakrand een omlopende betonnen luifel, eveneens met afgeronde hoeken aan de straatzijde. De achtergevel en gedeelte van de linker en rechter gevel bestaan uit een dragende, gecementeerde en beschilderde bakstenen wand. De symmetrische voorgevel en de aan de straat gelegen delen van de linker en rechter gevel bestaan uit een doorlopende glazen pui. In de glaspui bevindt zich een twaalfdelig stalen venster op een gemetselde, gecementeerde en beschilderde afzaat met plint. Aan de uiteinden een beglaasde stalen deur met valraam in het bovenlicht. In het muurdeel van de rechter gevel (noordwestelijke hoek van het pand) een houten deur op een dorpel van marmercement die toegang geeft tot een versoberd toilet annex keukentje, nu in gebruik als magazijn. In het interieur zijn de ijzeren profielbalken van de zoldering door een verlaagd plafond aan het zicht onttrokken. Van het interieur zijn vermeldenswaard: vensterbank met witte keramische tegels, plint onder de glaspui en lambrisering (deels) met gevoegde wandtegels, toilet/keukengroep (deels) met zwart-gele vloertegels en crèmekleurige wandtegels.

Waardering.

Het benzinestation is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarden als herinnering aan de forse groei van de automobiel-industrie tijdens het Interbellum, vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van benzinestations en vanwege de innovatieve waarde van de uiterlijke verschijningsvorm, die gepast werd gevonden voor het uitdragen van de functie. Het object bezit als vroege exponent van het Nieuwe Bouwen architectuurhistorische waarde vanwege het belang van de stijl en de toegepaste bouwtechniek voor de geschiedenis van de architectuur. Het object bezit ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de belendende wijk De Muntel in de jaren twintig en gelegen aan een van de oude uitvalswegen van Den Bosch naar het noorden. Daarnaast als markant voorbeeld van de historische bebouwing aan de Citadellaan. Het object is van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de wijk De Muntel.

Tags: gebouwen, woonhuizen,benzinestation,nijverheid,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Benzinestation
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt