Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof Bokhoven in Bokhoven

Gravin Helenastraat (Grafmonument) 1
5201 AA, Bokhoven (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 522415

Omschrijving van Kerkhof Bokhoven

Inleiding.

GRAFMONUMENT, voor Gerardus van ..rleeden (1811-1875) en diens vrouw Adriana Nefkens (1811-....), circa 1890 in Neo-Gotische vormen opgetrokken. Op grond van de overeenkomsten in type, uitvoering en detaillering mag worden verondersteld dat de maker van dit grafmonument dezelfde is als die van onderdeel I

Omschrijving.

Het circa 2.30 m hoge grafmonument bestaat uit een samengesteld vierkanten hardstenen basement waarop een uit kalksteen gehouwen staande vrouwenfiguur is geplaatst. De vrouw is gekleed in een hemd met daaroverheen een lange mantel. Beide handen rusten voor het lichaam op een anker. De vrouw heeft het hooft licht opgeheven en kijkt omhoog. In het basement is aan de voorzijde in reliƫf een schild aangebracht. Het schild is zwaar beschadigd en de tekst is nog slechts gedeeltelijk leesbaar. Deze luidt: "Godvruchtig aandenken aan Gerardus van ..rleeden 1819-1875, Adriana Nefkens zijne vrouw 1811-.... R.I.P.".

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft ultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof Bokhoven
location_on Monumenten Kaart rond Bokhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt