Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof Bokhoven in Bokhoven

Gravin Helenastraat (Grafmonument) 1
5201 AA, Bokhoven (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1892
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 522414

Omschrijving van Kerkhof Bokhoven

Inleiding.

GRAFMONUMENT, voor J. van Heijst-D(i)ckens, in 1892 in Neo-Gotische vormen opgetrokken. Op grond van de overeenkomsten in type, uitvoering en detaillering mag worden verondersteld dat de maker van dit grafmonument dezelfde is als die van onderdeel II.

Omschrijving.

Het circa 2.30 m hoge grafmonument bestaat uit een samengesteld vierkanten hardstenen basement waarop een uit kalksteen gehouwen staande vrouwenfiguur is geplaatst. Ze is gekleed in een hemd en draagt daaroverheen een lang, geplooid gewaad met kap. De blootvoetse vrouw heeft lang haar. Ze houdt de rechterarm gebogen met de hand op het hart. Met de linkerarm rust ze op een afgebroken houten balk.

In het basement is aan de voorzijde in reliƫf een schild aangebracht met het grafschrift: "godvruchtig aandenken aan mejuffrouw J.Th.M. van Heijst D(i)ckens, geboren te Bokhoven .... 1892 R.I.P.".

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof Bokhoven
location_on Monumenten Kaart rond Bokhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt