Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal in Den Bosch

Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1881
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 522410

Omschrijving van Groenendaal

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor Christoffel Christianus Lutkie (1814-1881) en diens echtgenote Petronella Sch..ers (181.-188.). Het grafmonument is omstreeks 1881 in Eclectische vormen opgericht en valt op door de hoge kwaliteit van de ornamentiek. Het wordt omgeven door een laag ijzeren hekwerk met Neo-Gotische ornamentiek. Het graf is gelegen aan de westelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 25-12-09-04.

Ligging voor nadere plaatsbepaling en juiste naamduiding: pal ten zuiden van het graf van Arnoldus J.B. Mertens (1899 - 1959).

Omschrijving.

Het grafmonument bestaat uit een hoog opgaande stèle met kalkstenen reliëf en twee bronzen portretmedaillons. De opbouw hiervan is verdeeld in vijf, zich verjongende zones. Deze zijn slechts aan de voorzijde geornamenteerd. Bovenop een rechthoekig hardstenen basement bevindt zich een voet met op de voorzijde een in tweeën gedeeld vlak met de epitafen. Hierboven bevindt zich een hoog kalkstenen tussenstuk met een nis een voorstelling van een zittende engel. De engel is gekleed in een lang, geplooid gewaad en heeft de blik omhoog gericht. In de rechterhand houdt de engel een lauwerkrans, in de tot borsthoogte geheven linkerhand een palmtak. De vleugels worden benut als omlijsting van de nis. In de zone boven het reliëf bevinden zich twee ronde bronzen portretmedaillons van de overledenen. Deze tonen de gelaten van de overledenen in 3/4 profiel. De stèle wordt bekroond door een omgekeerd hart dat aan de zijden ondersteund wordt door voluten. In het hart is centraal een kruis in reliëf aangebracht. Het monument was oorspronkelijk voorzien van een verflaag (vermoedelijk wit). Waar deze nog aanwezig is, is hij zwaar aangetast en verweerd. Aan de voet van de engel bevindt zich een niet meer leesbare inscriptie. Het grafmonument wordt omgeven door een laag ijzeren hekwerk met neogotische ornamentiek van in elkaar overlopende bogen en spitsbogen.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste eclectische en neogotische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!