Woonhuis in de stijl van de neo-hollandse renaissance in Dordrecht
Omschrijving van Woonhuis in de stijl van de neo-hollandse renaissance
Inleiding
WOONHUIS uit 1895 van architect Van Aardenne in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. De woning werd gebouwd in opdracht van Mevr. de Brand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis bewoond door mr. Jaap Burger die de glazen schuifdeuren liet decoreren met afbeeldingen uit het rechtswezen.
Omschrijving
Het woonhuis is opgetrokken in rode baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen en een kaplaag. Het diepe pand heeft in het midden een open binnenplaats. Het voorste deel is geplaatst onder een mansardekap, bedekt met leien, het achterste deel heeft een zadeldak met pannen. De zijgevels grenzen aan de buurpanden.
Het pand heeft rechthoekige vensters met gelakte teakhouten schuifkozijnen. De gevel is verlevendigd met decoratief stucwerk, gestucte speklagen en cordonlijsten, hoek-, sluit- en aanzetstenen en borstweringen.
De voorgevel is drie traveeën breed en heeft een hardstenen plint met twee ventilatieroostertjes. Rechts de voordeur in een portiek met hardstenen bordesplaat en twee traptreden. De getoogde portiekopening is, evenals de vensters afgezet met gestucte aanzet- en sluitstenen. Onder de vensters gestucte panelen. Op de verdieping drie vensters geplaatst onder gestucte, geprofileerde frontons met in de tympanen een schelpreliëf. Onder de vensters borstweringen met gestucte guirlandes.
De voorgevel heeft een rijk hoofdgestel met diamantkoppen tussen de consoles en een geprofileerde gootlijst. Aan weerszijden van de dakkapel klauwstukken en een opengewerkte attiek met balusters. Op de hoeken obelisken. De dakkapel heeft twee rondboogvensters en wordt bekroond met een gestucte geveltop met een fronton met schouderstukken. In het tympaan een schelpmotief. Aan weerszijden twee halfronde schelpmotieven.
Het interieur bevat onder meer een marmeren gang, stucplafonds met profiellijsten, rozetten en bladmotieven. Diverse marmeren schouwen, schuifdeuren met glas-in-lood met na-oorlogse beschildering. Voorts een keuken met oorspronkelijke tegelvloer, granito-aanrecht met houten kastjes en volledig betegelde muren. Kelder met troggewelfjes en geglazuurde tegels aan de muren.
Waardering
Het laat negentiende-eeuwse woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde.
- Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance, een rond 1900 gangbare bouwstijl met een rijke ornamentiek.
- Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing, en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur.
- Het woonhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van de historische binnenstad en als onderdeel van de gevelwand aan de Knolhaven.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Pand met lijstgevel met verkropte lijst en hoge empire ramen Aardappelmarkt 5, Dordrecht
- Pand met gepleisterde puntgevel met geprofileerde zij-afdekplaten Aardappelmarkt 3, Dordrecht
- Hoekpand Aardappelmarkt. Voorgevel bekleed met machinale steen. Schuiframen Kuipershaven 66, Dordrecht
- Scheepslift of schroevendok, gesitueerd in de wolwevershaven Kuipershaven 191, Dordrecht
- Pand met lijstgevel Gravenstraat 1, Dordrecht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Dordrecht (Zuid Holland)