Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkelwoning in Dordrecht

Prinsenstraat 67
3311 JS, Dordrecht (Gemeente Dordrecht)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20011224
Rijksmonument ID: 522326
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkelwoning

Inleiding

WINKELWONING uit circa 1900 in de stijl van de Art-Nouveau. Het pand staat in een gesloten gevelwand in de historische binnenstad van Dordrecht en valt binnen het beschermd stadsgezicht.

Omschrijving

Winkelwoning over twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen en afgesloten door een zadeldak bedekt met Hollandse pannen. De centraal geplaatste dakkapel heeft een steekkap gedekt met leien in Maasdekking. De voorgevel heeft op de begane grond een segmentboogvormige winkelpui in hardsteen en glas, met een getorste trekstang. De gevel is verlevendigd met hardsteen onderdelen en gestucte sluit- en aanzetstenen. Ter hoogte van de verdieping heeft de gevel hoeklisenen. De segmentboog van de pui heeft een hardstenen sluitsteen waarin het monogram J v/d R. In de boog is met gouden letters 'Vleeschhouwerij' gehakt. Links dubbele houten deuren met een pseudo stolpnaald en siersmeedwerk voor de ruiten waarin hakbijltjes zijn verwerkt. Rechts een grote etalageruit met een hardstenen plint. In de deurstijl tussen winkelruit en deur is een ossenkop verwerkt. Op de verdieping twee schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. Hardstenen onderdorpels met gestucte sluitstenen. De kozijnen zijn geplaatst onder geblokte segmentbogen met in de boogtrommels siermetselwerk en met Art Nouveau stucomlijstingen. Centraal in de dakrand een dakkapel met rondboograam, waarvan de boog met een gestucte rand is omlijst. De kapel heeft een gestucte dakrand met decoraties. Aan weerszijden van de dakkapel twee gekoppelde rondboognisjes met siermetselwerk en een geprofileerde daklijst.

Waardering

De winkelwoning is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

- De winkelwoning heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws winkelwoonhuis in de historische binnenstad van Dordrecht, die de negentiende-eeuwse industriƫle en economische groei van de stad representeert.

- De winkelwoning heeft architectuurhistorische waarde vanwege het karakteristieke ontwerp en de bijzondere detaillering.

- De winkelwoning heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historische binnenstad van Dordrecht.

- Het pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkelwoning
location_on Monumenten Kaart rond Dordrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!