Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Scheepslift of schroevendok, gesitueerd in de wolwevershaven in Dordrecht

Kuipershaven 191
3311 AM, Dordrecht (Gemeente Dordrecht)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1928
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 522323

Omschrijving van Scheepslift of schroevendok, gesitueerd in de wolwevershaven

Inleiding

SCHEEPSLIFT of schroevendok uit 1928, gesitueerd in de Wolwevershaven, in oorsprong gebouwd ten behoeve van de tegenoverliggende Machinefabriek L. Straatman Ketelmakerij. Het dok werd gebruikt om schepen deels uit het water te lichten zodat vanaf drijvende, houten vlonders de scheepsroeren en schroeven gerepareerd of vervangen konden worden.

Omschrijving

De scheepslift heeft een geklonken stalen constructie met een dwarsverbinding in de vorm van een vakwerkspant met N-liggers. De takelwerken aan beide zijden worden beschermd door middel van een stalen omhuizing met een rondgebogen dak en met een stalen omloop. Tussen de vertikale pijlers hangt een gevlochten mat van touw waarop de romp van een schip kan rusten. Beide pijlers zijn aan de bovenzijde verbonden met een brede plaat waarop de firmanaam L. Straatman, Machinefabriek/Ketelmakerij en reparatie/nieuwbouw staan vermeld.

Waardering

De vroeg twintigste-eeuwse scheepslift is van algemeen belang vanwege de bouwhistorische en de industrieel-archeologische waarde en vanwege de typologische waarde.

-De takel is van industrieel-archeologische belang als zeldzaam voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse inrichting voor scheepsreparatie in een binnenhaven.

-De takel is van bouwhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing.

-De scheepstakel heeft typologische waarde en heeft een historisch-functionele relatie met de bedrijvigheid aan de Kuipershaven en het bedrijf van de fam. Straatman.

Tags: weg- en waterwerken,scheepslift,scheepshulpmiddel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Scheepslift of schroevendok, gesitueerd…
location_on Monumenten Kaart rond Dordrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!