Sigarenfabriek in Dordrecht
Omschrijving van Sigarenfabriek
Inleiding
SIGARENFABRIEK uit 1896 naar ontwerp van A. van Kamen, de toenmalige eigenaar van de fabriek. Het pand is gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De fabriek ligt aan de Kalkhaven in de historische binnenstad van Dordrecht in het beschermd stadsgezicht.
N.B Het interieur van de fabriek is behoudens de constructie grondig gewijzigd. De linker deurpartij is vernieuwd
Omschrijving
Sigarenfabriek opgebouwd uit een staalconstructie over vier bouwlagen met houten vloeren en een plat dak. De buitenmuren zijn opgetrokken in baksteen.
De drieassige voorgevel heeft uitgemetselde pilasters en een geprofileerde daklijst op klampen met daarin opgenomen de lijstbekroning van de pilasters. Onder de lijst een versierd fries. Direct onder de pilasterbekroningen bevinden zich sierlijke muurankers.
Op de begane grond drie identieke entreepartijen met gestucte deuromlijstingen waarin een deur met zij- en bovenlichten onder een segmentboog zijn gevat. Op de verdiepingen telkens grote drielichten met T-vensters. Op de eerste verdieping zijn deze geplaatst onder gekoppelde rondbogen met sluitstenen, op de tweede verdieping onder een segmentboogreeks met sluitstenen. De vensters van de vierde bouwlaag worden bekroond met een rechtgesloten lijst met sluitstenen.
Ter hoogte van de verdiepingsvloeren bevinden zich reeksen muurankers.
Waardering
De sigarenfabriek is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.
- de sigarenfabriek heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere ontwerp en de detaillering. Het betreft een goed voorbeeld van een monumentaal fabrieksgebouw in Eclectische stijl.
- de sigarenfabriek heeft cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een sigarenfabriek van rond de eeuwwisseling.
- de sigarenfabriek is van stedenbouwkundig belang als een bijzonder onderdeel van de gevelwand aan de Kalkhaven gelegen binnen de historische binnenstad van Dordrecht.
Het pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering van het exterieur.
Tags: gebouwen, woonhuizen,sigarenfabriek,industrie,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Pakhuis met in puntgevel met rollaag gewijzigde oorspronkelijke trapgevel Grote Kalkstraat 7, Dordrecht
-
Pand met gepleisterde lijstgevel met verkropte kroonlijst Prinsenstraat 63, Dordrecht
-
Woonhuis, achterhuis Prinsenstraat 57, Dordrecht
-
Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand Prinsenstraat 59, Dordrecht
-
Pand met hardstenen lijstgevel Prinsenstraat 61, Dordrecht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Dordrecht (Zuid Holland)