Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa in Dordrecht

Buiten Walevest 4
3311 AD, Dordrecht (Gemeente Dordrecht)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1880
Architect: H.W. Veth
Publicatie: 20011224
Rijksmonument ID: 522313
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa

Inleiding

In 1896 gebouwd WOONHUIS van het type villa. Het met de voorgevel op de Oude Maas georiënteerde huis is gebouwd in een aan het Neo-Classicisme verwante Eclectische bouwstijl. Het huis is ontworpen door de Dordtse architect H.W. Veth, in opdracht van textielfabrikant J.P. Wijers. Na de Tweede Wereldoorlog werd de villa tot in de jaren zeventig ter beschikking gesteld aan het r.k. klooster Sterre der Zee. Tegenwoordig is er een bedrijf in gehuisvest. De villa heeft langs de weg een ERFAFSCHEIDING met een gemetselde borstwering en ijzeren hekwerk en staat in de historische binnenstad. In 1900 werd aan de rechter zijgevel een serre toegevoegd en in 1938 is de villa voorzien van een liftschacht naar ontwerp van architect Van Bilderbeek. De villa maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

De villa heeft een rechthoekige plattegrond en is boven een grijs gepleisterde plint opgetrokken in baksteen met gepleisterde gevels met schijnvoegen. Het pand heeft twee bouwlagen onder een plat dak met mastiek dekking. De villa heeft rechthoekige en getoogde vensters met houten schuiframen en gestucte omlijstingen met geprofileerde kroonlijst en kuif.

De voorgevel is een symmetrische vijf-assige lijstgevel met hoeklisenen en een risalerende middenas met een voordeurportiek en een ondiep balkon. De middenas steekt boven de kroonlijst uit en eindigt in een gebogen fronton met een medaillon in reliëf. Op de begane grond zijn horizontale schijnvoegen aangebracht. Het getoogde portiek is omlijst met korintische pilasters en is bereikbaar via drie hardstenen treden. De paneeldeur heeft een getoogd bovenlicht met glas-in-lood. Aan weerszijden van de middenas zijn twee schuiframen geplaatst, waarvan de onderdorpels deel uitmaken van een cordonlijst. Ter hoogte van de verdiepingsvloer zit een brede band met krulmotieven. Het balkon heeft een opengewerkt, ijzeren hek tussen twee hogere pijlers met vazen en dubbele glasdeuren onder getoogd bovenlicht. Boven de deuren staat in ijzeren letters 'Sterre der Zee'. Aan weerszijden van het balkon bevinden zich twee rechthoekige vensters met schuiframen. Langs de gevelrand een tandlijst en een geprofileerde kroonlijst.

Tegen de rechter zijgevel is in 1900 een vijfzijdige serre geplaatst met brede afgesnoten hoeken en een plat dak met balkonbalustrade. De staande serreramen zijn omlijst met glas-in-loodbanden en hebben glas-in-loodbovenlichten. De bovenrand van de serre is afgezet met een houten gekeperde sierlijst en een geprofileerde kroonlijst, waarboven een fragiel balkonhek van siersmeedwerk staat. Over de gehele hoogte van de gevel loopt een smal, rechthoekig risaliet met plat dak. Tegen de dakrand links ervan staat een reeks van vier kleine rechtgesloten vensters. De achtergevel heeft vijf vensterassen met in het midden dubbele glasdeuren, rechts een sierlijke houten erker met plat dak en links een samengesteld keukenraam. De erker heeft vier tweedelige ramen met bovenlichten die zijn geplaatst onder een segmentboog. De erker is afgezet met een bewerkt fries met gestileerde motieven. De verdieping heeft vijf getoogde vensters en de mezzanino vijf tweedelige, getoogde vensters. Een geprofileerde kroonlijst bekroont de gevel.

Het interieur van de villa kent een traditionele indeling met een brede middengang waaraan links een driedelige kamer-en-suite grenst en rechts een kantoorkamer, het trappenhuis en een keuken. Het interieur op de begane grond en het trappenhuis zijn zeer gaaf en rijk en in Louis XIV stijl ingericht. De oorspronkelijke slaapkamers op de verdieping beschikken over beschilderde plafonds en marmeren schouwen met spiegels.

Het portaal heeft een geslepen, glazen tochtdeur met zij- en bovenlichten en muurschilderingen met vogels- en plantenmotieven. Portaal en gang hebben marmeren vloeren en lambrizeringen. In de gang zijn de muren beschilderd met bijbelse taferelen.

De kantoorruimte heeft rijk bewerkte eikenhouten lambrizeringen met ingebouwde banken, kasten en zware deuromlijstingen. Twee schouwen hebben betegelde nissen en rijk bewerkte houten boezems met op de mantel een hoge spiegel. In het houtwerk zijn koppen, guirlandes en zuiltjes vrijgemaakt. De glasdeuren zijn ook bewerkt. Tegen de plafonds is linnen gespannen, beschilderd met engeltjes en hemelse taferelen en omlijst met tand- en profiellijsten. De wanden zijn bekleed met gedrukte stoffen. In de erker eveneens muur- en plafondschilderingen met plantenmotieven, afgezet met eierlijsten. In de rijk gedecoreerde kamers-en-suite eveneens fijn beschilderde plafonds en beklede wanden. Schuifdeuren met roedenverdeling en met geprofileerde deuromlijstingen met gecanneleerde pilasters, sierbogen en reliëfpanelen met engeltjes. Twee marmeren schouwen met grote spiegels. Houten bordestrap met siersmeedijzeren balustrade en trappaal met een drakenkop. De wanden van het trappenhuis zijn gestuct en voorzien van schijn-rusticablokken, bovenin bevindt zich een daklicht met glas-in-lood.

Tussen de rechter zijgevel en de linker zijgevel van het rechter buurpand staat een eveneens onder de bescherming vallende erfscheiding voor de tuin. Deze bestaat uit een uit smeed- en gietijzer vervaardigd hek met slanke hekbalusters, dat staat boven een borstwering van gepleisterde baksteen. Deze is een voortzetting van de plint van het huis.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met erfafscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische, de stedenbouwkundige en ensemblewaarde.

- De villa is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een representatief, laat negentiende-eeuws woonhuis voor de gegoede burgerij in de oude binnenstad.

- De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing, en vanwege de samenhang tussen het exterieur en het bijzondere interieur.

- De villa heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan de rivier en vanwege de relatie met de belendende panden aan de Buiten Walevest.

- Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en het interieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa
location_on Monumenten Kaart rond Dordrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!