Brugwachtershuisje bij Leuvebrug in Dordrecht
Omschrijving van Brugwachtershuisje bij Leuvebrug
Inleiding
Het BRUGWACHTERSHUISJE, onderdeel van het complex de Leuvebrug, werd in 1937 gebouwd in opdracht van de Dienst Gemeentewerken Dordrecht. Het ontwerp was van de Dordtse architect A.J. Argelo, in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl. Het brugwachtershuisje was oorspronkelijk met de achterzijde tegen het huizenblok aan de Prinsenstraat vastgebouwd. Het huisje staat aan de zuidwestkant van de brug, langs de Leuvehaven, binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht.
Omschrijving
Het éénlaags brugwachtershuisje is opgetrokken vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond, waarvan de achterzijde in een punt toeloopt. Het in rode handvormsteen opgetrokken huisje heeft een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak boven het rechthoekige gedeelte en twee driehoekige dakschilden boven de punt. Het dak heeft een houten gootlijst op klossen en een ijzeren schoorsteen met een ijzeren bekroning.
Het huisje heeft rechtgesloten houten vensters onder bakstenen strekken.
De voorgevel (oost) is een tuitgevel op bakstenen plint met vlechtingen in de top. In het midden de entree, bestaande uit een segmentboogvormige kraaldelendeur met daarin een venstertje met diefijzers. Aan weerszijden van de deur twee meerruitsvensters voorzien van luiken. Deur en luiken hebben hun originele gehengen. Het deurkozijn is voorzien van een recht ojiefprofiel.
Boven de deur hangt een houten luifel aan bewerkte smeedijzeren stangen. Hierboven een drieruitsbovenlicht en boven de luiken een vierkant raampje. In het midden van de tuitgevel een klein rechthoekig venstertje. De voorgevel is voorzien van siersmeedijzeren muurankers.
De zijgevel (noord) langs de Leuvehaven is voorzien van twee vierruitsvensters. In de zijgevel (zuid) een kozijn met twee zesruits vensters en luiken, waarbij boven elk luik een tweeruitsbovenlicht met gekleurd glas is aangebracht. De achtergevel is blind.
Waardering
Het brugwachtershuisje is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld uit het oeuvre van de Dordtse architect Argelo en als voorbeeld van een brugwachtershuisje uitgevoerd in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl, een kenmerkende stroming in de Nederlandse architectuur.
Het brugwachtershuisje is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: vanwege de beeldbepalende ligging naast de Leuvebrug en Leuvehaven.
Het brugwachtershuisje is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering en vanwege de functionele samenhang met de brug.
Tags: gebouwen, woonhuizen,brugwachterswoning(k),dienstwoning,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Pand met eenvoudige lijstgevel Korte Geldersekade 3, Dordrecht
- Hoekpand Leuvebrug. Gevel met verkropte kroonlijst. Achtergevel. Vensters met oude kozijnen en schuiframen Voorstraat 489, Dordrecht
- Pand achter lijstgevel met stucversieringen en afgeronde vensterhoeken Voorstraat 487, Dordrecht
- Pand met aan de voorstraatshaven gepleisterd puntgeveltje met tweelichtvensters Voorstraat 485, Dordrecht
- Pand met halsgevel met segmentvormig fronton en zijstukken Voorstraat 483, Dordrecht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Dordrecht (Zuid Holland)