Meelfabriek De Sleutels - silo in Leiden
Omschrijving van Meelfabriek De Sleutels - silo
Inleiding
SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937. De silo is gesitueerd op de hoek van de fabrieksstraat ten zuiden van de schoonmakerij.
Omschrijving
Begane gronds komen in de zuidelijke langsgevel enkele openingen voor die afwisselend zijn ingevuld met een rolluik of venster en geplaatst zijn onder een over de drie naast elkaar gelegen gebouwen zich voortzettende moderne luifel. De gevel erboven wordt gekenmerkt door een met betonplaten bekleed muurvlak links en rechts voorzien van profiel bouwplaten die de scheidingswand van het naastgelegen gebouw maskeren. Op het door een railing begrensde dak bevindt zich behalve een meerzijdige dakopbouw een dakopbouw voornamelijk bestaande uit glas als latere toevoeging. Deze zet zich voort over naastgelegen gebouwen in de richting van de stadsgracht. Op twee zijden is als kunstwerk een S-vorm aangebracht, de beginletter van de naam van het bedrijf 'de Sleutels'. De beglaasde dakopbouw uit de jaren '50 van de 20ste eeuw vormt met 59 meter het hoogste punt van het fabriekscomplex. Het interieur bevat een betonnen cellenstructuur met trechters op de begane grond.
Waardering
Silo (1937), van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en vanwege de beeldbepalende ligging als hoekgebouw voor de fabrieksstraat. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek.
Tags: gebouwen, woonhuizen,opslag,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Henk Sloos (17 september 2018 02:00)
star star star starBegin jaren tachtig kreeg de buitenwand van de meelfabriek de Sleutels (later De Meelfabriek) beplating, vanwege betonscheuren. Daarop zou een kunstwerk niet misstaan. De directie van de meelfabriek en de gemeente Leiden besloten een opdracht uit te schrijven. Alle Leidenaren mochten een voorstel indienen, niet alleen kunstenaars. Henk Sloos, vers van de kunstacademie, waar hij de opleiding industriële vormgeving had gevolgd, streek met de eer: zijn voorstel werd gekozen. De opdracht repte over een tweedimensionaal ontwerp. Sloos zag dat als een uitdaging en kwam met een driedimensionaal object: een zonnewijzer. Op vijf april 1983 werd de 15.40 meter lange wijzer op de gevel van 27 bij 33 meter aan de Oosterkerstraat aangebracht. Strepen op de muur geven het tijdsverloop aan. De wijzer doet niet aan zomertijd, en er is 41 minuten verschil met de mid-Europese tijdzone. Sloos had in het oorspronkelijke ontwerp de spreuk ‘sine sole nihil’ (niets zonder zon) opgenomen. De zonnewijzer werd op de zuidgevel uitgevoerd, de spreuk zou in een later stadium op het linker deel van de gevel komen.
In de buurt
-
Meelfabriek De Sleutels - silo Oosterkerkstraat 18, Leiden
-
Meelfabriek De Sleutels - schoonmakerij Oosterkerkstraat 18, Leiden
-
Meelfabriek De Sleutels - silo Oosterkerkstraat 18, Leiden
-
Meelfabriek De Sleutels - silo Oosterkerkstraat 18, Leiden
-
Meelfabriek De Sleutels - rijwielstalling en garage Oosterkerkstraat 18, Leiden
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Leiden (Zuid Holland)