Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Uytterwaerde: tuinmuur en negen beelden in Opijnen

Waaldijk 3
4184 EK, Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Gelderland
Bouwjaar: 1900-1925
Publicatie: 20011211
Rijksmonument ID: 522041

Omschrijving van Huize Uytterwaerde: tuinmuur en negen beelden

Lage bakstenen TUINMUUR met negen terra-cotta BEELDEN en fragmenten van beelden (7), gesitueerd aan de zuidzijde van de oprijlaan ter hoogte van Huize Uytterwaerde. Deze van de Opijnensche Steenfabriek afkomstige beelden zijn waarschijnlijk grotendeels naar ontwerp van de beeldhouwer H.A. VAN DEN EIJNDE (1869-1939). De beelden zijn waarschijnlijk overgebleven proefstukken en zijn vermoedelijk in de jaren 1913-1916 en 1926-1928 (uitbreiding) tot stand gekomen. De tegen de tuinmuur geplaatste sculpturen betreffen merendeels exotische figuren. De uiterst links geplaatste admiraalsfiguur verbeeldt de persoon F.P. van den Broecke, vervaardigd naar een ontwerp van H.A. VAN DEN EIJNDE voor de gevel van het Scheepvaarthuis aan de Buiten Bantammerstraat te Amsterdam. De vrouw met trekharmonica, de drager, de mannen met manden, de personen met mantel en de vrouwenfiguren zijn allen vervaardigd naar een ontwerp van H.A. VAN DEN EIJNDE voor het gebouw van de Rotterdamse Lloyd aan de Korte Vijverberg 5 in Den Haag. De beelden vormen de personificatie van de steden die Lloyd aandeed. De zwaaiende vrouwenfiguur vormt de personificatie van de stad Rotterdam. Eén van de personen met de mantel vormt de personificatie van de stad Algiers.

Waardering

Lage bakstenen TUINMUUR met negen terra-cotta BEELDEN en fragmenten van beelden (7), gesitueerd aan de aan de zuidzijde van de oprijlaan ter hoogte van Huize Uytterwaerde naar ontwerp van H.A. VAN DEN EIJNDE (1869-1939).

- Van architectuur- en kunsthistorische waarde als bakstenen muur met negen, waarschijnlijk in de jaren 1913-1916 en 1926-1928 aangebrachte, terra-cotta beelden naar ontwerp van H.A. VAN DEN EIJNDE.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de zuidzijde van de oprijlaan als afscheiding van de halfronde tuinaanleg nabij huize Uytterwaerde.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de aanwezigheid van de terra-cotta proefstukken van de Opijnensche Steenfabriek vervaardigd naar ontwerp van de beeldhouwer H.A. VAN DEN EIJNDE.

Tags: losse objecten, ed.,tuinmuur,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Uytterwaerde: tuinmuur en negen b…
location_on Monumenten Kaart rond Opijnen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!