Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Uytterwaerde: dienstwoning in Opijnen

Repensestraat 31
4184 CE, Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Gelderland
Bouwjaar: 1850-1875
Publicatie: 20011211
Rijksmonument ID: 522038
Type: Woonhuis

Omschrijving van Huize Uytterwaerde: dienstwoning

Omschrijving

De DIENSTWONING (6) is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen. Op de nok bevindt zich een vernieuwde bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in baksteen gemetseld in kruisverband. Het pand heeft een ten dele omlopende plint. De uitbouw aan de achterzijde heeft een plat dak. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een venster dat voorzien van een twaalf-ruits schuifraam met aan weerszijden een luik. Rechts hiervan bevindt zich een uitgehakt venster. In het verlengde geveldeel bevinden zich een opgeklampte deur en een getoogd venster met een ijzeren zes-ruits raam. Onder de daklijst bevinden zich in de gevel op regelmatige afstand van elkaar geplaatste muurankers.

De LINKER ZIJGEVEL heeft links een aanbouw waarvan de gevel blind is uitgevoerd. De door een puntgevel afgesloten hoofdbouwmassa heeft op de begane grond een door een strek afgesloten venster dat voorzien is van een twaalf-ruits raam met aan weerszijden een luik. Aan weerszijden van de strek bevindt zich een muuranker. De geveltop bezit een oeuil-de-boeuf dat voorzien is van een vierkant enkelruits raampje met een luik.

De naar de Repensestraat gekeerde ACHTERGEVEL heeft twee kleine vensters met klapramen, in het midden een venster dat voorzien is van een twaalf-ruits raam en rechts hiervan een klein boven de plint gelegen venster met een enkelruits raampje. De rechts gelegen aanbouw bezit een smal hoog venster dat voorzien is van een drie-ruits schuifraam met een luik.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond drie getoogde vensters waarvan twee voorzien zijn van een ijzeren zes-ruits raam en waarvan het derde recentelijk is dichtgezet.

Waardering

Voormalige DIENSTWONING (6) gebouwd omstreeks 1850-1875.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een dienstwoning onderdeel van het complex.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan het begin van de onverharde oprijlaan aan weerszijden geflankeerd door moerascipressen/ sequoia's.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een dienstwoning.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Uytterwaerde: dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Opijnen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!