Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schuur in Ophemert

Molenstraat 22
4061 AC, Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Gelderland
Bouwjaar: 1890-1900
Publicatie: 20011211
Rijksmonument ID: 522024
Type: Boerderij

Omschrijving van Schuur

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen en gemetselde nokvorsten. In het rechterschild bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband.

Centraal in de VOORGEVEL (noordwest gevel) bevindt zich een dubbele geklampte deur afgesloten door een korfboog. Aan weerszijden van de dubbele deur met smeedijzeren gehengen bevindt zich een geklampte staldeur afgesloten door een korfboog. Halverwege de gevel bevinden zich in een horizontale lijn, onregelmatig verdeelde muurankers. De gevel eindigt in een topgevel met eenvoudige windveren. In de geveltop bevindt zich een geklampt, korfboogvormig luik. De LINKERZIJGEVEL (noordoost gevel) is een blinde gevel afgesloten door een stroomlaag.

De ACHTERGEVEL (zuidoost gevel) eindigt evenals de voorgevel in een topgevel. Centraal op de begane grond bevindt zich een enkele geklampte, segmentboogvormige deur afgesloten door een rollaag. Rechts van de deur bevindt zich een ijzeren spinnekopvenster. In de geveltop bevindt zich een segmentboogvormig geklampt luik, aan de onder- en bovenzijde afgesloten door een rollaag. In de RECHTERZIJGEVEL (zuidwest gevel) bevinden zich twee muuropeningen. De gevel wordt afgesloten door een stroomlaag. In het driebeukige INTERIEUR van de schuur bevindt zich een ankerbalkgebint met daarop een jukspant met rechte benen. In de voorgevel is tevens een gebint verwerkt. In de rechterzijbeuk bevinden zich twee, in elkaars verlengde liggende, ruimten. De eerste ruimte aan de voorzijde wordt afgeschermd door middel van een gepleisterde stenen muur met een gepleisterde schouw. De ruimte aan de achterzijde heeft een houten wand.

Waardering

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een schuur met rookkanaal behorend bij het vrijstaande herenhuis `De Beukenhof' aan de Molenstraat.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de vrijstaande schuur aan de zuidwestzijde van het herenhuis.

- Van cultuurhistorische waarde als type schuur behorend bij het herenhuis `De Beukenhof'.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schuur
location_on Monumenten Kaart rond Ophemert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt