Toegangshek en muur begraafplaats in Maasbree
Omschrijving van Toegangshek en muur begraafplaats
Omschrijving
Poortvormig TOEGANGSHEK opgenomen in een aan weerszijden van de poort vijf traveeën tellende bakstenen MUUR die de zuidzijde van de begraafplaats afsluit. Aan beide flanken van het perceel loopt de muur een brede traveelengte door en sluit daar aan tegen een modern hekwerk. De muur met uitgemetselde plint is opgetrokken in rode handvorm baksteen in Vlaams verband en wordt geleed door lisenen. De lisenen zijn aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een dubbele tandlijst. De muur heeft een ezelsrugafdekking met kraalprofiel. De traveeën aan weerszijden van de poort hebben in een rechte lijn oplopend muurwerk. De in baksteen opgetrokken poort bestaat uit twee hoekpijlers met hardsteen kantelenbekroning, verbonden door een middenpartij met spitsboogdoorgang. De pijlers zijn in de voorzijden versierd met spitsboognisjes voorzien van dorpeltjes en een zadeldakvormige bekroning. Hierboven verjongen de pijlers zich en bevinden zich smalle blindnissen. Aan de oostelijke pijler een recente herdenkingsplaat met jaartal 1911. De spitsboog rust op kleinere aangemetselde pijlers voorzien van stenen consoles. De spitsboog is afgezet met vormsteen en heeft een sluitsteen. Ter hoogte van de aanzetten van de boog loopt een trekstang. De doorgang wordt gevormd door eenvoudige dubbele draaihekken van smeedijzer. Op de aan de bovenzijde rechtafgesloten middenpartij staat als bekroning een keperboogvormige steen voorzien van een hardstenen kruis met driepassen. Hierbinnen een keperboogvormige stenen plaat met tekst "Zalig zijn de dooden, die in den Heer sterven Apoc XIV 1-13".
Waardering
Het TOEGANGSHEK met de aan weerszijden van de poort aansluitende bakstenen muur met een lengte van vijf traveeën van de begraafplaats is van cultuurhistorische en typologische waarde als bijzondere uiting van een funeraire en geestelijke ontwikkeling. De in de poort toegepaste bijbeltekst verwijst naar deze bestemming. De poort heeft architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een begraafplaatspoort, en zeldzaamheidswaarde omdat een dergelijk rijke uitvoering voor begraafplaatspoorten zeldzaam is. De poort valt op vanwege esthetische kwaliteiten in de hoofdvorm en detaillering zoals de neo-gotische kantelenbekroningen.
Het toegangshek heeft ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het complex dat in het dorpscentrum een belangrijk functionele en beeldbepalende rol speelt. De poort vormt met het achterliggende laantje een belangrijke historische en visuele eenheid.
Het toegangshek vertegenwoordigt algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden. Op basis van deze waarden bezit het toegangshek nationaal belang.
Tags: losse objecten, ed.,toegangshek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Middenpad begraafplaats Maasbree Achter de Hoven 13A, Maasbree
- Huis van de Loo Dorpstraat 25, Maasbree
- Vml. Klooster St. Jozef Op de Kemp 45, Maasbree
- St. Antoniuskapelletje Oude Heldenseweg 5, Maasbree
- O.L. Vrouwekapel, gebouwtje met driezijdige sluiting, hoeksteunberen en een gezwenkte façade; korfboogpoortje, ronde vensters en geprofileerde daklijst Venloseweg 125, Maasbree
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Maasbree (Limburg)