Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Obbicht: brug Julianakanaal in Born

Brug Julianakanaal
Brugstraat 1
6121 RR, Born (Gemeente Sittard Geleen)
Limburg
Bouwjaar: 1934
Publicatie: 20010702
Rijksmonument ID: 521971

Omschrijving van Obbicht: brug Julianakanaal

Inleiding

Omstreeks 1934 in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwde boogbrug over het Julianakanaal tussen de kernen Obbicht en Graetheide. Omstreeks 1934 werden in totaal vier van dit type boogbruggen over het Julianakanaal gebouwd. Deze bevinden zich in de gemeenten Meerssen, Maastricht en Born.

Omschrijving

Geklonken stalen boogbrug. Twee paraboolvormige liggers met rechte beƫindiging en met vakwerk verticalen en in diagonalen. Boog eveneens met vakwerk. Stalen leuningen. Betonnen weg.

Brug rustend op twee kolommen in gewapend beton.

Waardering

Deze stalen boogbrug is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling en vanwege de innovatieve waarde binnen de architectuur van waterstaatkundige werken in de eerste decennia van de twintigste eeuw. De stalen boogbrug is van architectuurhistorisch belang vanwege de waarde voor de geschiedenis van de bouwtechniek en het bijzondere materiaalgebruik. De boogbrug bezit ensemblewaarde op grond van de situering over het Julianakanaal in de verbindingsweg tussen de kernen Obbicht en Graetheide. De stalen boogbrug is van algemeen belang vanwege de gave staat en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Obbicht: brug Julianakanaal
location_on Monumenten Kaart rond Born

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt