Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gemeentehuis in Warmond

Dorpsstraat 36
2361 BE, Warmond (Gemeente Teylingen)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1857 1857 ca. 1857
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 521960
Type: Gebouw

Omschrijving van Gemeentehuis

Inleiding

GEMEENTEHUIS in Eclecticistische trant uit omstreeks 1857, gelegen aan het vierkante dorpsplein langs de Dorpsstraat in de oude dorpskern van Warmond. De hoofdfaƧade (zuidoost) grenst aan het plein, de zuidwestgevel aan de Dorpsstraat. De noordwestgevel gaat schuil achter het naastgelegen pand en de noordwestgevel ligt aan een binnentuin. Het interieur is met behoud van enkele oorspronkelijke elementen gewijzigd in verband met de nieuwe functie. Bij de restauratie is de bordestrap met het smeedijzeren hek vernieuwd.

Omschrijving

Pand op rechthoekige plattegrond met souterrain en bel-etage onder schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. Aan het plein en de Dorpsstraat gepleisterde gevels met schijnvoegen, spaarvelden, hoekpilasters en meanderende waterlijst. Boven het gepleisterde fries een geprofileerde overkragende gootlijst.

In de vijf-assige symmetrische voorgevel (zuidoost) aan het plein een centrale verhoogde entree in een gepleisterd middenrisaliet met geknikt fronton. Een met natuurstenen platen gedekte bordestrap leidt naar de dubbele houten paneeldeur met cirkelvormig ornament als in de hoekpilasters. Bovenlicht met sierroedenverdeling onder geprofileerde segmentboog met kuif. Daarboven het wapen van Warmond. Aan weerszijden van de entree twee T-vensters. Tussen de linker twee vensters een mededelingenkast. Gevel aan de Dorpsstraat (zuidwest) met twee T-vensters en een dubbele souterraindeur. In de zijgevel aan de tuinzijde een zesruits venster boven een deur en een gekoppeld drieruits keukenvenster met horizontale roedenverdeling. Gootlijst op klossen. In het dakschild boven de entree een kleine dakkapel met sierroedenverdeling onder een plat dak. Op de nok een dakruiter met rondbogen, een luidklok en twee hoekschoorstenen. Inwendig zijn onder meer de hoge dubbele paneeldeuren, alsmede de troggewelven en twee gevangeniscellen met inventaris in het souterrain bewaard gebleven.

Waardering

Het gemeentehuis van Warmond is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een dorpsgemeentehuis uit het midden van de vorige eeuw.

Het gemeentehuis van Warmond is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar typologisch voorbeeld en de Eclecticistische bouwstijl, kenmerkend voor de bouwperiode.

Het gemeentehuis van is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering aan het dorpsplein in de dorpskern van Warmond, in het bijzonder vanwege de samenhang de overige bebouwing aan het plein.

Tags: openbare gebouwen,stadhuis,bestuursgebouw en onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gemeentehuis
location_on Monumenten Kaart rond Warmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt