Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Watersportvereniging: kaagsociëteit in Warmond

Sweilandpolder 8
2362 AG, Warmond (Gemeente Teylingen)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 521958
Type: Gebouw

Omschrijving van Watersportvereniging: kaagsociëteit

Complexonderdeel 2

De koepel van de SOCIËTEIT is in baksteen opgetrokken op een twaalfzijdige plattegrond onder een twaalfzijdig rietgedekt tentdak. De top van het dak is opgelicht en er zijn tienruits vensters tussen geplaatst, waardoor een lichthuis is ontstaan. In 1997 zijn de oorspronkelijk stalen kozijnen met stalen roeden vervangen door aluminium kozijnen met dubbele beglazingen en roeden tussen de glasplaten. Loodslabben onder de vensters.

De bakstenen gevel is witgeverfd met een zwartgeverfde plint. Iedere zijde van de koepel wordt grotendeels in beslag genomen door grote zesendertigruits vensters. Boven de vensters lateibalken, zwart geglazuurde waterdorpels eronder. Aan weerszijden van de vensters geometrisch siermetselwerk. In de koepel bevindt zich onder het grote lichthuis een spinvormige houten spant, bestaande uit twaalf ribben.

Waardering

De sociëteit is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kagerplassen in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

De sociëteit van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een starttoren met een voor de interbellum-periode karakteristiek vormgegeven koepel.

In stedebouwkundig opzicht is de sociëteit van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de starttoren en de siervaas. Bovendien is de sociëteit beeldbepalend gesitueerd aan de Kager plassen.

De starttoren, sociëteit en bloembak zijn in hoge mate gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,sociëteit,vergadering en vereniging,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Watersportvereniging: kaagsociëteit
location_on Monumenten Kaart rond Warmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt