Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Betonnen keermuur in Waspik

T. Vaartje (Bij)
5140 AA, Waspik (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 521878

Omschrijving van Betonnen keermuur

Inleiding

Het object bestaat uit een voorheen doorlopende, thans in verschillende delen bewaard gebleven betonnen KEERMUUR ten behoeve van de waterbeheersing, daterende uit omstreeks 1930. De muur is aangebracht op de kruin van 't Vaartje, aan de zuidelijke zijde.

Omschrijving

De keermuur bestaat uit een gewapend betonnen fundering en opbouw op de grens tussen de kavels en de dijkweg. De keermuur toont op het verweerde oppervlak sporen van de bekisting en heeft rechte zijden en een platte afdekking met afgeschuinde kanten. Hij volgt het rechte beloop van de weg en is ter hoogte van de ingangen der percelen onderbroken. Links en rechts van de doorbroken gedeelten maakt de muur een knik. De haakse gedeelten vertonen telkens twee verticale sponningen voor de schotbalken en eindigen in een afgeschuind gedeelte. De muur is hier en daar geheel of gedeeltelijk gedeeltelijk verwijderd.

Ter hoogt van no. 36 is de muur volledig bewaard, inclusief de haakse gedeelten, bij no. 38 is hij op een deel van de haakse delen na weggebroken. Bij no. 42 is hij aanwezig, bij de nummmers 44 en 46 is hij gebruikt als omlijsting voor de verhoogde stoep. Bij no. 46A is hij aanwezig, bij no 48 verdwenen, bij no. 50 en 52 resteren alleen de haakse gedeelten. Bij no. 54 is hij geheel verdwenen, bij no. 56 ontbreekt een kleine hoek. Bij no. 58, 60, 62 en 64 is hij aanwezig, al zijn bij no. 62 de haakse delen verlaagd. Op no. 68 ontbreekt alleen een hoek, op no. 72 is bij het maken van een stoep alleen het linker deel met de doorgang bewaard gebleven. Daar eindigt de muur met een L-vormig gedeelte met schotbalksponningen ten behoeve van de doorgang en de straatweg.

Waardering

De keermuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geografische en technische ontwikkeling; het heeft ensemblewaarden wegens de wijze van verkaveling/inrichting/voorzieningen en de relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; het is van belang wegens bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: weg- en waterwerken,dam,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Betonnen keermuur
location_on Monumenten Kaart rond Waspik

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!