Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rijtje arbeiderswoningen in Waalwijk

star star star star (1)
Hooisteeg 2
5141 KH, Waalwijk (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: rond 1900
Architect: C.J. Marks
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 521873
Type: Woonhuis

Omschrijving van Rijtje arbeiderswoningen

Inleiding

Rijtje ARBEIDERSWONINGEN, plaatselijk 'damwoningen' genoemd, gebouwd voor de huisvesting van arbeiders en schoenmakers. De huizen staan op de oorspronkelijke achterterreinen van de fabrikantenvilla's aan de Grotestraat, aan de Hooisteeg die tussen Grotestraat en Winterdijk loopt, oplopend in hoogte naar de Winterdijk toe.

Omschrijving

Rij éénlaags woningen, op een rechthoekige plattegrond onder doorlopend zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de steeg loopt. De huizen zijn uitgevoerd in handgevormde baksteen met een tandlijst en een gepleisterde plint aan de voorzijde, het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen. Elke woning is drie traveeën breed en heeft een opgeklampte deur met aan weerszijden getoogd zesruits schuifraam. Boven de deuren is in het dakvlak een houten dakkapel met dubbel raam en plat dak geplaatst.

De kopse gevel van Hooisteeg 10 is gepleisterd en heeft een vierruits raam in de top. De achtergevel heeft verschillende dichtgezette raam- en deuropeningen.

Waardering

De huizen zijn van algemeen belang. De huizen zijn van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling waarbij de groepsgewijze huisvesting van arbeiders in de onmiddellijke nabijheid van de fabriek steeds belangrijker werd. De huizen zijn een inmiddels uiterst zeldzaam voorbeeld van het bouwtype.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rijtje arbeiderswoningen
location_on Monumenten Kaart rond Waalwijk

Recensies (1)
    Rijtje arbeiderswoningen Rijtje arbeiderswoningen
    Hooisteeg 2, Waalwijk, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    3
    Uit mijn onderzoek naar werkmanswoningen in Waalwijk blijkt dat deze in Waalwijk, op een enkele uitzondering na, niet door fabrikanten zijn gebouwd. Het waren juist middenstanders die op deze wijze een bijverdienste hadden. Onderhavig rijtje woningen is gebouwd door een bakker, Van Bavel. Zijn achtertuin die grensde aan de Hooisteeg was een prachtige lokatie voor dit soort huisjes. Zijn huis en bakkerij had beslist niet de allure van een bakkerswoning.
In de buurt