Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

RK "Maria Onbevlekt Ontvangen" in Waalwijk

Pastoor Van Kesselhof 18
5141 HS, Waalwijk (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1927
Architect: Dom. P. Bellot O.S.B i.s.m. Pierre Cuypers jr
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 521860
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van RK "Maria Onbevlekt Ontvangen"

Inleiding

Rooms Katholieke KERK, "Maria Onbevlekt Ontvangen". Gebouwd in 1927 naar ontwerp van Dom. P. Bellot O.S.B in samenwerking met Pierre Cuypers jr. in een expressionistische baksteenstijl. Opdracht hiertoe werd in 1925 door het kerkbestuur gegeven, de nieuwe kerk vervangt de in 1851 gebouwde Waterstaatskerk.

Omschrijving

Bakstenen kerk met een schip onder zadeldak. De drie brede traveeën zijn voorzien van steekkappen. De daken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen, aan de randen zijn ter versiering zwarte dakpannen gelegd. Het koor is driezijdig gesloten en springt op verdiepingshoogte in tot vijfzijdig. Het koor heeft een omlopend schilddak.

In de hoeken tussen koor en achtergevel van het schip zijn éénlaagse blokvormige dienstruimten onder plat dak geplaatst. De voorgevel heeft een verspringende bovenrand met een kanteelachtige afwerking. In het midden van de voorgevel een toren, voorzien van verticale geleding door smalle gleuven. Op de begane grond een openslaande deur met daarboven een topgevel met natuurstenen afdekrand. Tegen drie zijden van de toren zijn stervormige metalen wijzerplaten aangebracht. In het bovenste deel bevinden zich tussen de sleuven verticale galmgaten.

De spits is gedekt met geschulpte daktegels en wordt bekroond door een kruis met haan.

De zijgevel is per travee voorzien van lisenen waartussen rondbogen, daarbinnen een groot samengesteld glas-in-loodraam opgebouwd uit keperboogvormige- en ruitvormige ramen. Het koor heeft smalle glas-in-loodramen met keperbogen. Boven de ramen is in rode en zwarte baksteen een kruispatroon ingemetseld.

In het interieur wordt het brede middenschip overkluisd door brede paraboolbogen. Hierin is een cassettenplafond met donkere eternietplaten geplaatst. De smalle zijbeuken, van het middenschip gescheiden door bogen op achtkantige pijlers, hebben karakteristieke keperbogen.

De wanden zijn uitgevoerd in schoon metselwerk, in het koor zijn met geglazuurde stenen mozaïek banden ingemetseld. De tegelvloer heeft ter plekke van het koor een mozaïek.

Tot de inventaris behoren onder meer een altaar van Bellot. In de wand achter het altaar van Bellot zitten drie ingemetselde tegeltableaus, voorstellende vier evangelisten. Op het middelste tableau staan een druiventros en een korenaar afgebeeld.

In de boogtrommel van het portiek is een hoogreliëf van Onze Lieve Vrouwe aangebracht door M. van Bokhoven-Jonkers te 's-Hertogenbosch.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. De kerk is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum en als voorbeeld van een kerkdorpontwikkeling in de twintigste eeuw. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste stijlementen, de vormgeving en detaillering. Het is een belangrijk werk in het oeuvre van de architecten. Het is gaaf bewaard gebleven en als zodanig zeldzaam.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar RK "Maria Onbevlekt Ontvangen"
location_on Monumenten Kaart rond Waalwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt