Complex Hoofdstraat: herenhuis in Sprang Capelle
Omschrijving van Complex Hoofdstraat: herenhuis
Inleiding
Het eclectische HERENHUIS werd gebouwd in 1847 in opdracht van G. Quirijns. Enkele gevelornamenten zijn beschadigd. Het huis staat vrijwel op de hoek van een kruising van wegen, naast een lager pand.
Omschrijving
Het tweelaagse pand heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond en telt vijf traveeën. Op het schilddak, met de nokas parallel aan de straat, liggen zwarte kruispannen. De gevels zijn opgetrokken uit handvorm baksteen. Horizontaal wordt de voorgevel geleed door een plint, cordonlijsten en een bewerkt fries. Verticaal wordt de gevel geleed door hoeklisenen. De schuifvensters op de begane grond en de T-vensters op de etage zijn voorzien van een gepleisterde omlijsting met diverse profielranden, oreillons, kuiven en een krans. De bovenlichten bezitten een rijk uitgewerkte omlijsting met een neo-Lodewijk XIV-welving. Deze omlijsting is ook aanwezig bij de centraal geplaatste vleugeldeur met hardstenen stoep. Deze deur is voorzien van panelen en gebogen frontons. Het rijk gepleisterde fries heeft rechthoekige velden en bewerkte voluutconsoles met parelrand, acanthusblad en krans. De gootlijst rust op klosjes met tandlijst, de geprofileerde lijst zelf bezit een geschulpte sierrand. Het middendeel is uitgevoerd in de vorm van een gebroken segmentboogfronton met dezelfde decoratie. In het midden bevindt zich een getoogd T-venster als dakkapel met geschulpt sierrandje aan de bovenzijde. Op beide nokpunten van het dak is een schoorsteen met keperboogreliëf gemetseld.
De plinten van de zijgevels zijn gepleisterd; de ramen worden er omlijst door lagen van afwisselend grijze en rode baksteen. Het gepleisterde fries is voorzien van rechthoekige velden.
De rechterzijgevel heeft op de hoek, zowel op de begane grond als op de etage, een getoogd venster met sluitsteen. Eenzelfde raam is aangebracht op de hoek geheel links. Hierachter bevindt zich een klein éénlaags schuurtje onder zadeldak met klampdeur en halfronde ijzeren raampjes.
De linkerzijgevel heeft op de hoek van de begane grond een getoogd schuifraam met sluitsteen. Linksachter bevindt zich een anderhalflaagse uitbouw onder schilddak. In de smalle kopse gevel is er boven de paneeldeur met getoogd bovenlicht een laag getoogd gedeeld raam. In de zijgevel bevindt zich nog zo'n raam, met daaronder een brede recente vensteropening. De achtergevel is op de etage voorzien van een brede rechthoekige veranda. Zowel de balustrade als het lessenaardak zijn uitgevoerd in hout en hebben een eenvoudige detaillering.
Waardering
Het woonhuis is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de typologische en sociaal-economische ontwikkeling van het woonhuis in samenhang met een leerlooierij. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de toegepaste stijlelementen en de uitbundige ornamentiek. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid ervan. De waarde is tevens gelegen in de situering, namelijk de markante ligging, waardoor het van bijzondere betekenis is voor het aanzien van het dorp.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Complex Hoofdstraat: leerlooierij Hoofdstraat 70, Sprang Capelle
-
Gaaf bewaard herenhuis met koetshuis, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen Wendelnesseweg-Oost 106, Sprang Capelle
-
Woonhuis is gebouwd in neoclassicistische trant Hoofdstraat 37, Sprang Capelle
-
Nederlands hervormde kerk Hoofdstraat 25, Sprang Capelle
-
Bakstenen woonhuis met schoolruimte ondergebracht in het achterhui Hoofdstraat 19, Sprang Capelle
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Sprang Capelle (Noord Brabant)