Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Waalwijk

Complex Raadhuisplein/Grotestraat
Raadhuisplein 5
5141 KG, Waalwijk (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1953
Architect: A.J. Kropholler
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 521818
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

Voormalig WOONHUIS uit 1953, later omgebouwd tot politiekantoor, thans in gebruik als gemeentearchief. Door een muur met ezelsrug en rondboogpoort met Raadhuisplein 6 verbonden.

Tussen dit huis en het raadhuis is een grote doorgang onder rondboog, haaks op de voorgevel van het woonhuis gezet (zie beschrijving raadhuis).

Omschrijving

Tweelaags huis onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan het plein loopt. Het dak is gedekt met leien. In de bakstenen gevel bevinden zich diverse natuurstenen elementen zoals de hoekblokken van de bogen om de portiek en ramen, deze zijn uitgevoerd in natuursteen. Hardstenen vensterbanken en neuten. In het midden van de gevel is een breed portiek met natuurstenen vloertje. De zware houten deur heeft groot smeedijzeren beslag. Aan weerszijden daarvan bevinden zich gekoppelde zesruits ramen. Boven de ramen op de verdieping een segmentboogfries met hardstenen aanzetstenen op de hoeken boven de ramen.

De linkerzijgevel heeft in de top twee staande ramen. Tegen deze zijgevel is later een éénlaagse aanbouw onder plat dak toegevoegd, in de stijl van de hoofdmassa.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Waalwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt