Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Onder invloed van de neo-gotiek en het neo-classicisme tot stand gekomen brug in Leuvenheim

Zutphensestraatweg (Bij)
6974 ZA, Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Gelderland
Bouwjaar: 1872
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 521798

Omschrijving van Onder invloed van de neo-gotiek en het neo-classicisme tot stand gekomen brug

Omschrijving

Onder invloed van de Neo-Gotiek en het Neo-Classicisme in 1872 tot stand gekomen BRUG (G). De op het grondgebied van de gemeente Brummen gelegen brug is opgenomen in de gebogen oprijlaan aan de noordzijde van het complex en overspant de Laag Soerensebeek. De brug is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband en bezit een boogvormig gewelf met aan weerszijden twee vleugelmuren. In de noordwestelijke vleugelmuur bevindt zich een stichtingsteentje met het bouwjaar 1872. Aan de westzijde van de brug bevinden zich twee van een blokbepleistering voorziene gemetselde kolommen waartussen een neogotisch smeedijzeren hekwerk is aangebracht. Het hekwerk aan de oostzijde is verdwenen en van de beide kolommen staat er nog slechts één overeind. Brokstukken van de andere kolom bevinden zich naast de weg in het talud van de dijk.

Waardering

BRUG uit 1872 met invloeden van de Neo-Gotiek en het Neo-Classicisme.

Architectuurhistorische waarden:

- Het object vormt een goed voorbeeld van een boogbrug uit derde kwart van de negentiende eeuw, waarbij zowel sprake is van neoclassicistische als neogotische elementen

Stedebouwkundige waarden:

- Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. De brug is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats De Geldersche Toren verbonden.

Cultuurhistorische waarden:

- Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudige boogbrug uit het derde kwart van de negentiende eeuw.

Tags: losse objecten, ed.,brug(l),tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Onder invloed van de neo-gotiek en het …
location_on Monumenten Kaart rond Leuvenheim

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!