Pakhuis/koffiebranderij in Winschoten
Omschrijving van Pakhuis/koffiebranderij
Inleiding
PAKHUIS gebouwd in 1898 in een Ambachtelijk-traditionele stijl. In 1934 werd het pand verbouwd tot koffiebranderij met kantoren in opdracht van de firma W. Jager. In de loop der tijd is het interieur geheel gewijzigd, zijn in de voorgevel nieuwe dubbele deuren en in de rechter zijgevel op de begane grond nieuwe vensters geplaatst.
Het pakhuis is beeldbepalend gelegen aan het Burgemeester Schönfeldplein en herinnert aan de bedrijvigheid die hier ooit op grote schaal plaats vond.
Omschrijving
Het twee verdiepingen hoge PAKHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere gesinterde baksteen aan de voorzijde naar voren springend en afgezet met een geglazuurde bruine steen; muurankers; gevelbanden van gele baksteen; voorgevel klimmend fries van rode en gele baksteen en rollaag van donkere baksteen; westgevel fries van gele en rode baksteen . Het pand wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte platte Friese pannen; gemetselde nokschoorsteen met decoratieve ijzeren bliksemafleider; niet-originele goot. De gevels worden geleed door getoogde staande vensters met ijzeren roedenverdeling en H- of T-vensters met halfrond bovenlicht, alle onder rollaag van gele en rode baksteen.
De topgevel aan de voorzijde (noordgevel) wordt omlijst met gemetselde hoekpilasters met kapiteel van donkere baksteen. De entree bevindt zich centraal in de voorgevel en bestaat uit een houten paneeldeur waarin gietijzeren panelen met halfrond bovenlicht onder rollaag van gele en rode baksteen; in de gevelsteen aan de linkerzijde `AG 18'; in de gevelsteen aan de rechterzijde `TG 98'. Links van de entree niet-originele dubbele deuren met dichtgezet bovenlicht onder een korfboog van gele en rode baksteen. Rechts van de entree twee H-vensters met halfrond bovenlicht. Op de eerste verdieping boven de entree dubbele getoogde houten paneeldeuren met ijzeren gehengen onder een segmentboog van gele en rode baksteen en een getoogde latei en aan de onderzijde een rollaag van donkere baksteen; aan weerszijden in een uitgespaard getoogd gevelveld onder rollaag van gele en rode baksteen en aan de onderzijde geglazuurde bruine steen een staand getoogd venster. In de top centraal een halfronde houten paneeldeur met ijzeren gehengen onder een rollaag van gele en rode baksteen en aan de onderzijde een rollaag van donkere baksteen; aan weerszijden een getoogd staand venster. Op de top een schoorsteen die deels in de gevelwand is doorgetrokken.
De oost- en achtergevel (zuidzijde) zijn ingebouwd.
De westgevel wordt door acht gemetselde pilasters op een naar voren springend basement in zeven gevelvelden verdeeld. Op de begane grond in het linker gevelveld een H-venster met halfrond bovenlicht. In het rechter gevelveld twee staande getoogde vensters. De overige gevelvelden op de begane grond zijn qua indeling gewijzigd. Op de eerste verdieping in elk gevelveld twee staande getoogde vensters. In het rechter geveld een staand getoogd venster en een houten paneeldeur waarin glas waarvoor een ijzeren brandtrap.
Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.
Waardering
Pakhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:
- als voorbeeld van een pakhuis uit 1898 in de provincie Groningen in een Ambachtelijk-traditionele stijl
- vanwege de traditionele vormgeving en fraaie detaillering
- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur
- vanwege de beeldbepalende ligging
- als herinnering aan de bedrijvigheid die hier ooit op grote schaal plaats vond
Tags: gebouwen, woonhuizen,pakhuis,opslag,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Hervormde kerk (Grote Kerk of Marktpleinkerk) Marktplein 1, Winschoten
- Woonhuis in zakelijk-expressionistische stijl Dr. D. Bosstraat 3, Winschoten
- Deftig pand met lage verdieping onder schilddak Beertsterstraat 5, Winschoten
- Transformatorgebouw in een aan de Amsterdamse School verwante stijl Burgemeester Schönfeldplein 1, Winschoten
- Winkelwoning annex bakkerij met aangebouwde schuur (M. Fröling Jzn.) Engelsestraat 14, Winschoten
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Winschoten (Groningen)