Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Oudenbosch

Ste Bernaertsstraat 17
4731 GN, Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1925
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 521562
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding.

WOONHUIS opgetrokken in 1925 naar ontwerp van Jac. Hurks in Expressionistische stijl voor de boomkweker C. van Aken, als onderdeel van de lintbebouwde hoofdstraat van Oudenbosch. De bouwtekeningen van april 1925 dragen als motto 'Summum jus, summa injuria'.

Omschrijving.

Het huis is opgetrokken uit baksteen met karakteristieke terugliggende voeg en telt een en twee bouwlagen. Het wordt afgedekt door een schilddak met plat en gebogen schilden. Deze hebben verbeterde Hollandse pannen en pirons op de hoeken. Het geheel sluit in de opbouw van de massa's aan op het rechts ervan gelegen buurpand. De hoofdmassa kan gezien worden als een bouwlaag met horizontale sierlijsten in baksteen en wordt afgesloten met een brede overstekende goot waarboven het grote dak. Hierin een tweetal samengestelde hoekramen met bovenlichten met ladderindeling en glas-in-lood uit de bouwtijd. In de hoek der twee snijdende dakvlakken een driedelig hoekraam. Rechts hiervan sluit een hogere risaliet aan met gebogen topgevel en op de rechterhoek een expressieve schoorsteen met vertandingen en siermetselwerk, die zich geleidelijk losmaakt uit de bouwmassa en de overgang naar het buurpand bewerkstelligt. Beneden een vierzijdige erker met een omlopende vijfdelige raampartij met ladderindeling in de bovenlichten. Hierboven een balkon met bakstenen borstwering en een driedelige raam- en deurpartij met laddervensters. In de topgevel een rechthoekig raam. Links achter een tweelaags gedeelte onder plat dak waarin beneden de voordeur met originele paneelindeling onder een betonnen lijst met grindtoeslag. Links hiervan een bakstenen sierkolom met in de zijgevel een vierdelig liggend halraam waarachter de zijingang. Erboven het voor Hurks zo karakteristieke vierdelige, de hoek omlopende en van ladderindeling met glas-in-lood voorziene raam van het trappenhuis waarboven een gepotdekselde strook. In de zijgevel een bolkozijn. De tweelaags achtergevel is uiterst eenvoudig gehouden, opgetrokken in een afwijkende steensoort en heeft enkele brede liggende ramen.

Het huis bezit nog vele elementen uit de bouwtijd. In het entreeportaal een betegelde lambrizering en vloer in sectieltegels. In de hal een beschilderde muurlamp en een trap met houten ajour bewerkte leuning. De trap wordt verlicht door een groot ladderraam met glas-in-lood. In het gehele huis stucplafonds met lijsten en beneden eiken parketvloeren. De ramen hebben veelkleurige glas-in-loodlichten. In de voorkamer schoorsteenmantel in roodbruine en zwarte natuursteen. Tochtdeuren en suitedeuren met geometrisch glas- in-lood, die in de voorkamer worden geflankeerd door kasten met glas-in-loodstroken in de deuren en aansluitende kleine vitrinekastjes met laddervensters in de deurtjes. In de achterkamer boven een schoorsteenmantel in marmer, in de voorkamer de verplaatste en gewijzigde schoorsteenmantel uit de achterkamer beneden.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en geografische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Hurks, het bijzondere materiaalgebruik en de verzorgde detaillering en ornamentiek; het maakt deel uit van een groter geheel dat stedenbouwkundig van nationaal belang is, namelijk de kern van Oudenbosch; het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam van uitvoering en detaillering.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Oudenbosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!