Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Postkantoor in Oudenbosch

Markt 42
4731 HP, Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1898
Publicatie: 20020902
Rijksmonument ID: 521558
Type: Gebouw

Omschrijving van Postkantoor

Inleiding.

POSTKANTOOR, opgetrokken in 1898 naar ontwerp van rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel in Chaletstijl. Tussen 1990 en 2000 inwendig verbouwd.

Omschrijving.

Tweelaags postkantoor, gepleisterd en wit geschilderd met speklagen in donkere baksteen. Afgeplat schilddak met rode kruispannen. Symmetrische voorgevel op bakstenen plint, met raam- en deuropeningen onder segmentbogen. Gewijzigde entree in de middenrisaliet, erboven een T-raam met bovenlicht waarin twee rondboogvormig afgesloten glasramen. Links en rechts op begane grond en etage brede driedelige ramen met op de verdieping in de bovenlichten identieke rondboogvormig gesloten glasruiten. Kroonlijst met schoren en siermetselwerk in baksteen en pleisterwerk. Topgevel met overstek en schijnspant met decoratieve houten stijlen en overhoeks dakje. Jaarsteen onder halfrond raam in de topgevel. Links en rechts dakkapellen onder lessenaardak met windveerpannen. Aan de zijkant van het dak twee driehoekige kapellen. Op de dakrand een crĂȘte in terracotta. Gepleisterde achtergevel. Aan de linkerzijde een eenlaags aanbouw onder plat dak met in de voorgevel getoogde kruisramen waartussen een decoratieve in hardsteen uitgevoerde dubbele brievenbus met overhoekse pinakelbekroning tussen voluten, afkomstig van de in 1898 gesloopte voorganger. In de zijgevel van de aanbouw nieuwe kruisramen. Inwendig geheel vernieuwd.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in de architectuurgeschiedenis, in het oeuvre van de Rijksgebouwendienst en vanwege de bijzondere ornamentiek; het is een essentieel onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is, het is uitwendig gaaf bewaard gebleven en is zeldzaam van type en detaillering.

Tags: openbare gebouwen,postkantoor,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Postkantoor
location_on Monumenten Kaart rond Oudenbosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!