Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Station van voormalige halte Seppe in Bosschenhoofd

Pastoor Van Breugelstraat 138
4744 AG, Bosschenhoofd (Gemeente Halderberge)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1855
Publicatie: 20020902
Rijksmonument ID: 521546
Type: Gebouw

Omschrijving van Station van voormalige halte Seppe

Inleiding.

STATION van de voormalige halte Seppe, in 1855 als dienstwoning gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl en in 1884 vergroot en tot station opgewaardeerd. In 1999 in gebruik als winkel.

Omschrijving.

Eenlaags voormalig stationsgebouw opgetrokken uit handvorm baksteen in kruisverband met siermetselwerk, hoekblokken en lijsten in rood, geel en grijs. Het flauw hellende zadeldak met overstek is gedekt met gesmoorde kruispannen, deels nog voorzien van keperpatroon in rood. Op de hoeken gemetselde hoekblokken.

Aan de noordzijde een eenlaags aanbouw onder plat dak. Aan de zuidzijde een uitgebouwde erker onder plat met deurpartij en bovenlicht met kleine roedenverdeling. Links ervan twee zesruits ramen, rechts twee ramen met afgeschuinde hoeken en gedeelde bovenlichten. Het linkerraan met openslaand vierruits venster, het rechter met ongedeeld benedenlicht. In de korte oostgevel een identiek raam en een tweedelig zolderlicht met keperboog. Aan de noordzijde een aanbouw onder plat dak met vier- en zesruits ramen en een deur met gedeeld bovenlicht. In de korte westgevel een zesruits raam. Inwendig is gebouw uiterst eenvoudig. Enkele stucplafonds en een keukenschoorsteen zijn bewaard gebleven. Aan de westzijde staat een bakstenen toiletgebouwtje onder schilddak met bolpirons uit ca. 1910-1920. Opgeklampte deur en enkele hooggeplaatste ramen.

Waardering.

Het voormalige station is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische ontwikkeling van het Noord-Brabantse platteland, door de aanleg van spoorlijnen. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van station en nevengebouwen, met name vanwege de uitgroei van dienstwoning tot halteplaats. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis en als representant van de sobere bouwstijl die voor kleine plattelandsstations gepast werd geacht. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is als combinatie van een plattelandshalte met dienstwoning uniek in Noord-Brabant.

Tags: gebouwen, woonhuizen,spoorwegstation,transport,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Station van voormalige halte Seppe
location_on Monumenten Kaart rond Bosschenhoofd

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt