Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument met Pietàbeeld in Beers Nb

Kerkeveld 2
5437 BH, Beers Nb (Gemeente Cuijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1918
Publicatie: 20010627
Rijksmonument ID: 521389
Type: Kerk

Omschrijving van Grafmonument met Pietàbeeld

Inleiding

Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat links van de calvariegroep een neo-gotische PIET+ onder afdak, waarvoor het graf van P.A.H.E. Thijssen uit 1918. De pietà dateert uit 1917-18 en is uitgevoerd naar een ontwerp van C. Franssen, met een beeld van H. van der Geld.

Omschrijving

Onder hetzelfde houten lessenaarsdak op korbelen is naast de calvarieberg een grafmonument met pietà opgesteld. De gevel van de kerk is ter plaatse gecementeerd en voorzien van een schildering met lauwerkrans en wijkruisen. Het kalkstenen pietàbeeld is ongesigneerd. Ervoor ligt een hardstenen zerk met een opgelegde natuurstenen plaat waarop, in hoogreliëf, het symbool voor geloof, hoop en liefde, lauwerkransen en een koninklijke onderscheiding zijn aangebracht. Op de zerk de tekst: "Gedenk in uwe gebeden de ziel van zaliger / den edelgrootachtbare heer / Petrus Alphonsus Hermanus Eulogius Thijssen / Burgemeester der gemeente Beers / Lid der Prov. Staten van Noord-Brabant / Ridder in de Orde van Oranje Nassau / geboren te Beers 3 juli 1854, aldaar overleden 13 nov. 1918 / Hij ruste in vrede / aan de voet van dezen Calvarieberg door hem gesticht".

Waardering

Het grafmonument met Pietàbeeld is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkelijke buitensculptuur. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is typerend voor het werk van het atelier Van der Geld. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,calvarieberg,kerk en kerkonderdeel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument met Pietàbeeld
location_on Monumenten Kaart rond Beers Nb

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!