Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Isabellakazerne: kiosk in Vught

Complex Isabellakazerne
Reutsedijk 7
5264 PC, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1932
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 521324
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Complex Isabellakazerne: kiosk

Inleiding

De KIOSK is geplaatst aan de zuidzijde van het plantsoen en neemt een centrale plaats in op het kazerneterrein: op het middendeel tussen het hoofdgebouw en het 17de-eeuwse poortgebouw. De kiosk werd opgetrokken in 1932, ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van het Regiment Wielrijders, dat van 1922 tot 1940 in de Isabellakazerne was gelegerd. Het gebouwtje vormde een geschenk van de officieren en onderofficieren van dit regiment, dat een befaamd muziekkorps had. Het houtwerk en het dak van de kiosk werden in 1989 in de oude vorm vervangen.

Omschrijving

De kiosk bestaat uit een octagonaal podium, omgeven door een iets hogere bakstenen muur, met natuurstenen blokken op de hoeken en een natuurstenen deklijst. Het podium heeft een houten vloer en is bereikbaar via een bakstenen trap aan de noordzijde. Tegenover deze trap is in de podiummuur een afwateringsgat aangebracht, omlijst door natuurstenen blokken.

Boven het podium bevindt zich een achtzijdig overstekend schilddak op klossen, gedekt met leien. Het dak wordt ondersteund door houten korbelen, die weer rusten op houten stijlen. Onder het dak een houten plafond, dat wordt omgeven door een houten lijst, waarop wapenschilden zijn geschilderd.

Waardering

De kiosk is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als herinnering aan de vroeg 20ste-eeuwse militaire infrastructuur in Noord-Brabant en in het bijzonder aan het op de Isabellakazerne gelegerde Regiment Wielrijders. De kiosk is daarnaast van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De kiosk bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is de kiosk van belang vanwege de gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,kiosk(d),straatmeubilair,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Isabellakazerne: kiosk
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt