Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kamp Vught: kazerne in Vught

Kamp Vught
Lunettenlaan 201
5263 NT, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1943
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 521304
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Kamp Vught: kazerne

Inleiding

De voormalige KAZERNE, behorend bij het concentratiekamp Vught, is gelegen ten oosten van de Lunettenlaan, langs de noordzijde van de Boslaan. De kazerne bestaat uit een viertal identieke gebouwen. In dit kazernegebouw waren tijdens de Tweede Wereldoorlog twee compagnieën van het SS-Wachtbataillon Nord-West ondergebracht, die met de buitenbewaking waren belast: een groot gebied rondom het terrein van concentratiekamp Vught was afgezet en werd bewaakt door SS-ers van het wachtbataillon. De kazerne werd gebouwd in 1943 en toont een Ambachtelijke vormentaal, met elementen van het Functionalisme en verwijzingen naar het vormenidioom van de Stuttgarter Schule. Heden huisvest het gebouw de Lunettenkazerne.

Omschrijving

Het kazernegebouw bestaat uit een viertal losstaande L-vormige bouwdelen, die vrijwel identiek zijn en tesamen een plattegrond in de vorm van een kruis beslaan. Deze bouwdelen liggen met de voorgevels aan een kruisvormig plein, waar in het midden van de kruisarmen plantsoenen met bomen zijn aangelegd. Het kazernegebouw telt één bouwlaag onder een hoog schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Boven de dakschilden langgerekte, over nagenoeg de gehele breedte van het dakschild lopende dakkapellen. Boven de kopgevels kleinere dakkapellen. De gevels van het kazernegebouw, die sober zijn vormgegeven, zijn opgetrokken in baksteen. Rondom de ingangspartijen is natuursteen toegepast.

In de langs het kruisvormige plein gelegen voorgevels hebben de vier bouwdelen in beide vleugels een tweetal ingangspartijen, die worden gevormd door een ondiep portaal, aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog. Rondom de ingang een natuurstenen geprofileerde omlijsting met aan de bovenzijde een blokvormige sluitsteen. De ingangspartij bestaat uit een dubbele houten toegangsdeur met kleine ramen, bereikbaar via een hardstenen trap. De vertrekken aan weerszijden van de ingangspartijen zijn in de voor- en achtergevel voorzien van getoogde vensters met kruiskozijnen, waarin vierruits ramen.

De kopgevels van de vier L-vormige bouwdelen hebben een kleine, eenvoudigere zijingang, die wordt gevormd door een houten deur met kleine raampjes, voorzien van een getoogd bovenlicht en smalle zijlichten. Ook hier een natuurstenen trap. Aan weerszijden van de zijingang een getoogd venster met kruiskozijn. In de achtergevels hebben de L-vormige bouwdelen per vleugel één inganspartij, gelegen in een ondiep portaal onder segmentboog.

Het interieur van het kazernegebouw is in de loop der tijd gemoderniseerd.

Waardering

Het kazernegebouw van het SS-wachtbataljon, behorend bij het voormalige concentratiekamp Vught, is van algemeen belang. Het kazernegebouw bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historische ontwikkeling: als onderdeel van een tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gebouwd concentratiekampcomplex is het gebouw van grote historische waarde. Voorts is het kazernegebouw van belang als illustratie van een typologische ontwikkeling: het is karakteristiek voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetters gebouwde kazernes en is binnen dit bouwtype door de unieke kruisvormige plattegrond bijzonder. Het kazernegebouw heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, een samengaan van Functionalistische elementen en het vormenidioom van de Stuttgarter Schule. Het kazernegebouw bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat historisch van (inter-)nationaal belang is. Tot slot is het kazernegebouw van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en vanwege typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: openbare gebouwen,kazerne,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kamp Vught: kazerne
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!