Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A.F. Lips in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat
St.-Elisabethstraat 68
5261 VN, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1897
Publicatie: 20020425
Rijksmonument ID: 521301

Omschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A.F. Lips

Inleiding

Het GRAFMONUMENT van J.A.F. Lips (1829 - 1897) bevindt zich rechts van het centrale pad over de Rooms-Katholieke Begraafplaats. J.A.F. Lips was pastoor in Mariapolder (1863-1880) en Vught (1880 - 1897). Het grafmonument dateert uit omstreeks 1897. Op de achterzijde van het beeld een inscriptie met de initialen H v.d. G (H. van der Geld).

Omschrijving

Het grafmonument heeft een rechthoekige grondslag. Het is opgebouwd uit een hardstenen tombe met grafplaat, waarboven een sokkel met daarop een zandstenen beeld, voorstellende een zittende engel met twee schilden. De sokkel heeft een vooruitspringend middendeel, waarop een marmeren plaat is aangebracht. Hierop een afbeelding van en kelk, hostie en amict. Aan weerszijde hiervan, op de terugliggende gedeelten van de sokkel twee hardstenen platen, waarop in laagreliëf kerken zijn weergegeven. Boven de sokkel de zandstenen engel, zittend op een rots afgebeeld. De engel houdt twee schilden vast, waarin de teksten: "Laat de kleinen tot mij komen" (links) en "Koningin van den allerheiligsten Rozenkrans, bid voor ons" (rechts). Over het schild aan de rechterzijde is een rozenkrans in hoogreliëf afgebeeld. De engel draagt schuin over zijn borst een tekstband met de woorden "Bemind zij overal het H. Hart van Jezus".

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het object bezit kunsthistorische waarde door bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek, door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het grafmonument en als bijzonder voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst, in het bijzonder binnen het oeuvre van H. van der Geld. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het object van belang vanwege de gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonu…
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!