Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

't Mieneke: schaapskooi in Vught

't Mieneke
Bleijendijk 5
5261 NL, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1933
Publicatie: 20030826
Rijksmonument ID: 521291
Type: Boerderij

Omschrijving van 't Mieneke: schaapskooi

Inleiding

De SCHAAPSKOOI bij boerderij "'t Mieneke" is gelegen in het weiland ten zuidwesten van de boerderij, die onderdeel uitmaakt van het landgoed Bleijendijk. De schaapskooi, die een herinnering vormt aan de oorspronkelijke hoofdfunctie van deze boerderij, werd in 1933 gebouwd naar ontwerp van C. Knuttel. Ze vertoont, met de boerderij overeenkomende, Traditionalistische vormen. Heden wordt de schaapskooi gebruikt als hok voor pluimvee.

Omschrijving

De schaapskooi heeft een rechthoekige plattegrond en heeft een met riet gedekt wolfdak met nokkam en een overstek van oud-Hollandse pannen. Het gebouwtje heeft gepotdekselde, op de vlucht gebouwde houten wanden. Aan de korte westzijde bevindt zich de ingang, met een naar buiten toe openslaande dubbele houten deur.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is een voorbeeld van een onderdeel van een voor die tijd modern boerderijcomplex.

Het is een goede illustratie van de oorspronkelijke hoofdfunctie van de boerderij. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het landgoed Bleijendijk. Het object is van belang vanwege gaafheid. De schaapskooi is van belang vanwege typologische zeldaamheid.

Tags: agrarische gebouwen,schaapskooi,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 't Mieneke: schaapskooi
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt