Complex Berkenheuveldreef (Joodse begraafplaats) in Vught
Omschrijving van Complex Berkenheuveldreef (Joodse begraafplaats)
Inleiding
De Joodse BEGRAAFPLAATS aan de Berkenheuveldreef werd in 1790 opgericht door twee Joodse Bossche kooplieden. De geschiedenis van de begraafplaats gaat echter terug tot de 12e eeuw: volgens de Kroniek van St. Geertrui werden reeds in 1164 joden uit Den Bosch vervolgd en vermoord op de Vughtse hei: in de volksmond werd deze plaats dan ook het "Jodenkerkhof" genoemd.
De oudste nog aanwezige zerken op de Joodse begraafplaats dateren uit het begin van de 19de eeuw. Oorspronkelijk was er sprake van een omheining in de vorm van een aarden wal of sloot, maar heden wordt de begraafplaats omgeven door een moderne betonnen muur met een ijzeren ingangshek.
Omschrijving
De begraafplaats beslaat een rechthoekig terrein. Dit terrein wordt omgeven door een moderne betonnen muur, langs de Berkenheuveldreef aansluitend op het poortgebouw met woonhuis (onderdeel 1). Rechts van het poortgebouw een ijzeren ingangshek. De begraafplaats bevat circa 450 -meest staande- graftekens, waarvan het merendeel uit de negentiende en de vroege twintigste eeuw. Deze zijn in de breedte van het terrein opgesteld. Het merendeel van de graftekens is sober vormgegeven en voorzien van Hebreeuwse teksten. Op de graftekens daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw en later is vaak nog een opschrift in het Nederlands toegevoegd.
Waardering
Het object is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van geestelijke en sociaal-economische ontwikkelingen: het illustreert de groei van de Joodse gemeenschap in 's-Hertogenbosch en Vught in de negentiende eeuw en de Joodse begrafenisgebruiken in deze periode. Het object is van kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van een aantal grafmonumenten. Het object heeft ensemblewaarde wegens de wijze van inrichting en voorzieningen. Het object is tot slot van belang vanwege gaafheid en typologische zeldzaamheid.
Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (4)
-
Chrit Peeters (29 november 2023 17:25)
star star star starWie kan mij iets vertellen over Greetje de Haas? zij heeft bij Simon en Cato Topel-Boers als pleegkind gewoond. alles is welkom.
-
Chrit Peeters (12 november 2023 14:09)
star star star starGelukkig ben ik er achter gekomen waarom op de grafsteen van Mevr, Cato Boers, "vrouw en moeder staat". Zij had samen met haar man Simon Topel een pleegkind in huis, haar nam was Greetje de Haas.
-
Chrit Peeters (3 november 2023 17:12)
star star star starRecent ben ik op de begraafplaats geweest. Omdat ik op zoek was naar de grafsteen van mevr. Elly Topel - Claessens. Elly ligt naast haar man Simon Topel begraven, en Simon weer naast zijn eerste vrouw Cato Topel - Boers. Op haar graf staat: hier rust onze lieve vrouw en moeder. Cato Topel - Boers. Helaas heb ik nergens iets kunnen terug vinden van haar kinderen. Weet iemand van die kinderen af? ik zou het echt heel erg graag weten.
-
Milo Van Den Berg (26 november 2020 15:55)
star star star stardeze website heeft me heel veel verder geholpen met verslagen
In de buurt
- Complex Berkenheuveldreef (Joodse begraafplaats) Berkenheuveldreef 10, Vught
- Complex Berkenheuveldreef: poortgebouw met woonhuis Berkenheuveldreef 10, Vught
- Lunet Lunet 4 nabij De Bréautélaan, Vught
- Villa Craijenstein Helvoirtseweg 146, Vught
- Fusilladeplaats Lunet 1, 2, en 3 op Vughtse heide, Vught
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Vught (Noord Brabant)