Graansilo in Veghel
Omschrijving van Graansilo
Inleiding.
GRAANSILO, ontworpen door L.J.P. Kooken in 1915 in opdracht van de CHV, de Coöperatieve Handelsvereniging van de NCB (de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond). Het gebouw ligt op het terrein van de CHV aan de Veghelse haven temidden van diverse andere bedrijfsgebouwen en silo's. In functioneel opzicht vormt het daarmee een geheel. In de totale bedrijfsbebouwing hebben zich diverse wijzigingen voorgedaan. Alleen de betonnen hoogbouw in Zakelijke en Functionalistische vormen wordt beschermd.
Omschrijving.
Hoge hoofdmassa op een rechthoekige plattegrond onder plat dak. De platte daken zijn voorzien van overstekken. Op het dak is een opbouw geplaatst. Het geheel is opgetrokken in een betonskelet waarbij wanden gedeeltelijk zijn ingevuld met baksteen en gedeeltelijk met beton. Tegen de zuidkant van de hoofdmassa staat een iets lager gedeelte. Hierin is een groot aantal ramen aangebracht. In de silo zelf bevinden zich alleen in de bovenste rand en in de opbouw ramen. Op de begane grond zijn enkele toegangen gemaakt. Alle ramen zijn voorzien van driedelige metalen kozijnen.
Het inwendige van de silo is verdeeld in hoge "cellen" met een vierkante plattegrond. Slechts de ruimte daaronder en daarboven is toegankelijk. Aan de onderzijde mondt elke cel uit in een trechtervorm en is aangesloten op een transportsysteem.
Waardering.
De silo is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een economische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en vanwege de plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect, het is een afwijkend bouwtype binnen het oeuvre van Kooken. Het heeft ensemblewaarden wegens de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van de gemeente. De silo is van belang vanwege de bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en vanwege de gaafheid van interieur en exterieur.
Tags: gebouwen, woonhuizen,silo,opslag,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (2)
-
Jack Monde (10 september 2015 02:00)
star star star starVolkomen juiste correctie
-
Maarten Van Lankvelt (30 augustus 2013 02:00)
star star star starOp 19 oktober 2001 is de graansilo op het CHV-terrein aangemerkt als Rijksmonument. Destijds werd aangenomen, dat de graansilo een ontwerp was van L.J.P. Kooken. Na onderzoek van architect G. van Asperen is in april 2009 gebleken, dat het ontwerp niet toegeschreven moet worden aan Louis Kooken, maar aan J.G. Wiebenga. Op ontwerptekeningen van Kooken, die de overige bebouwing rond de graansilo ontwierp, wordt het silogebouw als een bestaand object neergezet, het is niet tot in detail uitgewerkt. Dat het Rijksmonument, naar nu later blijkt, niet van de hand van Kooken is, maar van de nu veel bekendere Wiebenga, is van grote meerwaarde voor de architectuur. Jan Gerko Wiebenga, die zij carrière begon als ingenieur bij het betonconstructiebedrijf Stulemeyer en Co in Breda, wordt namelijk gezien als de ‘Apostel van het Nieuwe Bouwen’, ook wel ‘Nieuwe Zakelijkheid’ genoemd.
In de buurt
-
Vrijstaande villa op de hoek van de zuidkade met de lelielaan Zuidkade 18, Veghel
-
Vrijstaande villa, met een tuin rondom Zuidkade 24, Veghel
-
Woonhuis met bedrijfsruimte Hoogstraat 21, Veghel
-
Enkelsporige brug over de aa rivier de Aa (bij), Veghel
-
Pastorie Burg. de Kuijperlaan 1, Veghel
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Veghel (Noord Brabant)