Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof in Veghel

St. Lambertuskerk (Bij)
5460 AA, Veghel (Gemeente Veghel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 521261

Omschrijving van Kerkhof

Inleiding.

Rechts van het pad aan de hoofdas, meteen na het dwarspad gelegen GRAFMONUMENT. Het graf werd omstreeks 1900 opgericht voor de heer en mevrouw Manssen-Gerbrands. In de vormgeving zijn elementen van Neo-Classicisme verwerkt.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een rechthoekige voet met daarop een tombe met geknikt deksel. Het plateau is voorzien van hoekpijlers, met elkaar verbonden door een grove ketting. Op pijler links voor is de inscriptie "G. PETERSE & ZN./ OSCH" gemaakt. De sobere tombe is voorzien van een kruis. Daarachter staat een vierkante opstand in classicistische vormgeving. Hierop zijn emaille ovaaltjes met portretfoto's van man en vrouw aangebracht. Witte plaquette met inscripties. Voor: "HIER RUST IN VREDE/ MEVROUW/ MARIA JACOMINA/ GERBRANDTS/ ECHTGENOOT VAN DEN HEER/ LOUIS MANSSEN/ GEB. TE VEGHEL 28 FEB. 1848/ EN ALD. OVERL. 21 JULI 1900/ HARE WERKEN/ ZULLEN HAAR PRIJZEN SP. XXXI/ RIP. Rechts: "HIER RUST IN VREDE/ DE HEER/ LOUIS HUBER/ MAUSSEN/ ECHTGENOOT VAN MEVROUW/ MARIA JACOMINA/ GERBRANDS/ GEB. TE NIEUWENHAGE/ 7 MAART 1845/ OVERL. TE VEGHEL 25 FEB. 1907/ RIP. Op de opstand is een beeld van een treurende vrouwenfiguur met gedoofde toorts in de hand bij een omkranste zuil geplaatst.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Veghel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt