Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof in Veghel

St. Lambertuskerk (Bij)
5460 AA, Veghel (Gemeente Veghel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1906
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 521256

Omschrijving van Kerkhof

Inleiding.

Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Eclectische vormgeving zijn traditionele grafsymbolen gebruikt.

Omschrijving.

Opstand, uitgevoerd als formatie van kunstrotsen op een vierkante, rechte sokkel. Het graf is omringd door pijlers in boomstam vorm. Daartussen hangt een ketting, het rechter gedeelte ervan is verdwenen. Tegen de voorzijde van het "rotsblok" is een gedrapeerd doek in reliƫf in de steen afgebeeld. Daarop is de volgende inscriptie gemaakt: "TER NAGEDACHTENIS AAN/ DE HOOGWELGEBOREN/ JONKVROUWE/ LOUISE CONSTANCE/ HENRIETTE MARIE/ SASSE VAN YSSELT/ GEB. TE BERGEN OP ZOOM/ 30 AUG.1872/ OVERL. TE VEGHEL 23 JUNI 1906/ RIP". Op de romp staat een kruis van boomstammen, omslingerd door klimop en met een krans. Aan de voorzijde is de moeilijk leesbare naam van de beeldhouwer "v. Barstie (V. Barette ?) Tilburg" vermeld.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Veghel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt