Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Kerkstraat 1: Vlaamse schuur in Berkel Enschot

Complex Kerkstraat 1
Kerkstraat 1
5056 AA, Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: waarschijnlijk 1842 (herbouwd) 1912 (verb.)
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 521126
Type: Gebouw

Omschrijving van Complex Kerkstraat 1: Vlaamse schuur

Inleiding.

VLAAMSE SCHUUR uit de tweede helft van de negentiende eeuw, behorende bij een voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achterhuis en karschop. De boerderij is waarschijnlijk na een brand in 1842 opnieuw opgebouwd. Omstreeks 1915 heeft een verbouwing plaatsgevonden.

Omschrijving.

Op het achtererf ten oosten van het woonhuis, met de nok haaks op de straat, een Vlaamse schuur. De schuur heeft een compleet ankerbalkgebint, is grotendeels voorzien van de oorspronkelijke kapspanten en heeft een rieten schilddak, opgewipt ter plaatse van de inrijpoort aan de noordwestelijke en noordoostelijke zijde. De beschoten wanden zijn thans deels in gerabatte delen uitgevoerd.

Waardering.

De Vlaamse schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als afspiegeling van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in midden-Brabant, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de landbouwschuur. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de kern van het kerkdorp Enschot, die cultuurhistorisch van belang is. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,schuur(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Kerkstraat 1: Vlaamse schuur
location_on Monumenten Kaart rond Berkel Enschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!