Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rendierhoeve: muur in Berkel Enschot

Rendierhoeve
Eindhovenseweg 8a
5056 RP, Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1903
Publicatie: 20060522
Rijksmonument ID: 521123

Omschrijving van Rendierhoeve: muur

Inleiding

De MUUR van het voormalige R.K. KLOOSTER Notre-Dame du Perpetuel Secours, thans genaamd "De Rendierhoeve', werd kort na 1903 door abt Verbruggen van de nabij gelegen abdij Koningshoeven gebouwd.

Omschrijving

Het rechthoekige kloosterterrein is omgeven door een droge gracht en bakstenen muurwerk, met een lengte van ongeveer 700 meter en een hoogte van ruim twee meter. Het metselwerk is voorzien van een ezelsrug en lisenen met afzaten. Op regelmatige afstand staan bakstenen pijlers.

Waardering

De muur maakt deel uit van een complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, met name de huisvesting van van elders verdreven kloosterlingen als gevolg van de wetten van Combes; het is tevens van belang als onderdeel van het slotklooster voor vrouwelijke religieuzen. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de gebruikte sobere, gotiserende vormentaal. Het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met het nabij gelegen klooster Koningshoeven. Het is van belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid van een slotklooster uit de periode rond 1900.

Tags: verdedigingswerken,muur(b),fort, vesting en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rendierhoeve: muur
location_on Monumenten Kaart rond Berkel Enschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt