Het huis met de dertien celletjes in Tilburg
Omschrijving van Het huis met de dertien celletjes
Inleiding
De oudste kern van het KLOOSTER VAN DE ZUSTERS VAN LIEFDE dateert uit 1834 en is in 1882 deels afgebroken en herbouwd. Het staat bekend als "het huis met de dertien celletjes". Dit bouwdeel is ingebouwd door latere uitbreidingen en is dus niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Het bevindt zich recht achter de hoofdingang van het Moederhuis van het klooster aan de Oude Dijk 1.
Omschrijving
Het tweelaagse carré onder zadeldak met zwarte Oudhollandse dakpannen is opgetrokken uit wit gepleisterde handgevormde baksteen. De vertrekken hebben uitzicht op de bestrate binnenplaats. Een gang aan de buitenmuurzijde verschaft toegang tot de vertrekken. De ramen op de verdieping zijn dichtgezet. De achtruits schuifvensters hebben hardstenen dorpels. De gevelwanden aan de binnenplaats tellen vijf traveeën. In het midden van elke zijde een paneeldeur met gedeeld bovenlicht, de oostvleugel heeft een klampdeur met bovenlicht met sierroedenverdeling. De zuidelijke vleugel is in het midden voorzien van een topgevel onder zadeldak met een klokkentorentje; voorts staat er een wit stenen beeld van een pelikaan met jongen. In de noordgevel bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "1833 J. Zwijsen R.K. pastor/vernieuwd 1882". Tot de oorspronkelijke inrichting van het carré behoren de kelder en de houten trap naar de verdieping. Hieronder is een bedstee. Deze onderdelen bevinden zich in de zuidelijke vleugel. Enkele vertrekken bezitten een parketvloer. Op de zolderverdieping herinneren enkele houten scheidingswanden en zeer hoog geplaatste ventilatieroostertjes aan de tijd dat hier de zusters sliepen.
Waardering
Het "huis met de dertien celletjes" is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de stichting en groei van katholieke congregaties en hun zorg voor onderwijs en charitas, weerspiegeld in de geleidelijke groei van het complex, dat tevens van belang is als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de congregatiekloosters. Het is tevens van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl. Het klooster is van belang vanwege de relatieve gaafheid van in- en exterieur en met name vanwege de ouderdom en zeldzaamheid van het type.
Tags: kerkelijke gebouwen,klooster,klooster, kloosteronderdl,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Complex Zusters van Liefde Oude Dijk 1, Tilburg
- Het huis met de dertien celletjes Oude Dijk 1, Tilburg
- Complex Zusters van Liefde Oude Dijk 1, Tilburg
- Het huis met de dertien celletjes Oude Dijk 1, Tilburg
- schouwburg louis bouwmeesterplein 1, Tilburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Tilburg (Noord Brabant)