Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex H. Dionijsius: familiegraf in Tilburg

Complex H. Dionijsius
Goirkestraat 68
5046 GL, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1898
Architect: A. de Beer
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 521053

Omschrijving van Complex H. Dionijsius: familiegraf

Inleiding

FAMILIEGRAF de Beer uit 1898 in Neo-Gotische stijl, naar ontwerp van de Tilburgse architect A. de Beer, uitgevoerd door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering rechterpaal onder). Het graf, genummerd CD/19, is gemaakt voor: Johannes de Beer (*30-5-1815 +10-8-1899), timmerman op de Veldhoven en Aldegonda Kleijberg (*28-2-1812 +29-5-1893) en o.a. voor hun zoon Adriaan de Beer (*23-5-1844 +12-4-1898).

Adriaan is architect van o.a. de volgende Tilburgse gebouwen: St. Josephgesticht (1877), Clarissenklooster (1890) aan de Lange Nieuwstraat, Missiehuis M.S.C. (1890) aan de Bredaseweg, Trappistenabdij (1891) aan de Koningshoeven en de kerk van de Hasselt (1898) aan de Hasseltstraat.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een hardstenen toren, die gedragen wordt door een vierkante sokkel, met op de hoeken zuiltjes, die op hun beurt bogen dragen. In de hierdoor ontstane nissen bevinden zich reliƫfs: - kruis, anker en hart - lauwerkrans met Christusmonogram - evangelieboek met alfa- en omegatekens - duif met tak. De toren heeft aan de hoeken eveneens zuilen en wordt naar boven toe aan alle vier zijden spitsvormig afgesloten. Langs de bovenrand hogels en kruisbloemen. De toren wordt bekroond door een pinakel met kruis. De grafteksten, in gotisch kapitaal, bevinden zich tussen de zuilen van de toren: "Zalig de dooden die in den heer sterven"; "Van nu aan reeds zegt de geest zullen zij rusten van hunnen arbeid en hunne werken volgen hen (openb. XIV.13)" en "Zij rusten in vrede" (2x). Rondom het monument, op een hardstenen bordes, staan tien paaltjes, met elkaar verbonden door ijzeren kettingen met schakels en doornmotief.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de architectenfamilie De Beer. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad.

Tags: losse objecten, ed.,graf,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex H. Dionijsius: familiegraf
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!