R.K. pastorie van de kerk van O.L.Vr. Moeder van Goede Raad in Tilburg
Omschrijving van R.K. pastorie van de kerk van O.L.Vr. Moeder van Goede Raad
Inleiding
R.K. PASTORIE uit 1913 van de kerk van O.L.Vr. Moeder van Goede Raad vertoont in de vormen een Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. Ontwerp van architect Jan van der Valk (*1873 Delfshaven +1961 Tilburg).
Omschrijving
De pastorie bestaat uit twee bouwlagen onder samengestelde schilddaken met overstek. De plattegrond is trapeziumvormig, breed aan de straat en smal aan de achterkant. De totaalopbouw bestaat uit drie massa's: entree-, woon- en dienstgedeelte. De entree bevindt zich in het middenstuk van de voorgevel voorzien van een rondboogportiek met vierpas in bovenlicht op hoekpilaster/steunbeer met erop een marmermozaïek van de patrones van de kerk. De eikenhouten gesneden voordeur met ronde bovendorpel heeft twee smeedijzeren doorzichtroosters. De dienstafdeling in het rechterdeel van de pastorie heeft in de rechterzijgevel een eigen dienstingang. De pastorie heeft houten vensters, de meeste met een tweedeling in hoogte of breedte. In voorgevel hebben ze een vast kalf met in het bovenlicht een zesruits roedenverdeling. De vensters naast de ingangspartij zijn twee aan twee gescheiden door een gemetselde penant. De linkerzijgevel bevat vijf bolkozijnen. Aan de achterkant een aangebouwde serre met balkon en op de begane grond een driezijdige erker. Het opgaand werk bestaat net als de kerk uit miskleurige rood/paarse handgevormde baksteen afkomstig van de steenfabriek "Udenhout". Het geheel is gemetseld in kruisverband. In de plint een rollaag, siermetselwerk in hanekammen en cordonlijst en een uitkragende rand onder het dakoverstek. Onder de vensters lekdorpelstenen van baksteen. Het dak is belegd met blauwe Romaanse pannen. In het interieur is de driedeling ook aanwezig in het middenstuk bevindt zich de entree met hal en spreekkamer, dan in de linkervleugel de pastorie en in de rechter de dienstafdeling. De afdelingen hebben een eigen trappenhuis. Het trappenhuis van de pastorie is royaal uitgevoerd en ligt centraal in het huis. Alle deuren komen hierop uit. Trap met eikenhouten treden en gesneden trappaal. Hierin schoonmetselwerk afgewisseld door witpleisterwerk. Lambrisering met Art-Nouveau tegelrand en hardstenen plint. Vloer gang en hal rood/zwart geblokt tegelwerk. Plafonds met moer- en kinderbalken. De deuren bevatten zes panelen. In de kamer op de begane grond links van de voordeur bovenlichten met gebrandschilderde glas-in-lood ramen uit 1933 van Alex Asperslagh. Waardering.
De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. In het oeuvre van de Tilburgse architect Jan van der Valk neemt het een vooraanstaande plaats in. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de wijk Broekhoven.
Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
O.L.V. van Goede Raad (Broekhovense kerk) Broekhovenseweg 2, Tilburg
-
Complex Zwijsenstraat Bisschop Zwijsenstraat 7, Tilburg
-
Kapel van het voormalige klooster van de zusters van de visitatie Bisschop Zwijsenstraat 7, Tilburg
-
Voormalig pakhuis Broekhovenseweg 130, Tilburg
-
Herenhuis in italianiserende classicistische trant uit de 19e eeuw Bisschop Zwijsenstraat 5, Tilburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Tilburg (Noord Brabant)