Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf begraafplaats in Tilburg

Bredaseweg 45
5038 NA, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1852
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 521018

Omschrijving van graf begraafplaats

Inleiding.

Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg. Het grafmonument werd omstreeks 1852, enkele jaren na de opening van de begraafplaats, vervaardigd en vertoont Neo-Classicistische elementen. De overledene was notaris en burgemeester van Tilburg.

Omschrijving.

Geheel uit hardsteen vervaardigd grafmonument met Neo-classicistische elementen bestaande uit een geprofileerde basis waarop een sokkel welke aan vier zijden is voorzien van een rechthoekig spaarveld. De sokkel wordt aan vier zijden bekroond door een fronton met op de hoeken acroteria. Op de frontons, in reliƫf, een doodshoofd waaronder gekruiste beenderen. Op de sokkel is een afgeknotte obelisk geplaatst. Op het spaarveld aan de voorzijde het opschrift 'Hier ligt begraven / den heer / Hendrik Bernardus Beckers / geboren te Tilburg en aldaar godvruchtig overleden / den 2 december 1852 in de ouderdom van ruim / 54 jaren / (IJdelheid der IJdelh)eden alles is ijdelheid behalve / God te beminnen en hem alleen te dienen / Thom. A Kempis (IB 1CAP 3V) / Dat hij ruste in vrede*'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale, politieke en geestelijke ontwikkeling, het verwijst naar personen die een rol speelden in de emancipatie van Zuid-Nederland. Het is tevens van belang vanwege de typologie als een van laatste in Noord-Brabant bewaarde en in Tilburg een van de oudste voorbeelden van dit type grafmonument. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

* N.B.: de opschriften tussen haakjes zijn onleesbaar en uit andere bron aangevuld.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar graf begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt