Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf begraafplaats in Tilburg

Bredaseweg 45
5038 NA, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1899
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 521017

Omschrijving van graf begraafplaats

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas de Charro, geboren in Den Haag, had zich later in Tilburg gevestigd als wollenstoffenfabrikant en kassier. Het grafmonument op de begraafplaats aan de Bredaseweg werd omstreeks 1899 geplaatst en is vervaardigd in het atelier van V. Barette.

Omschrijving.

Grafmonument bestaande uit een portico op een tombe. Het geheel in hardsteen uitgevoerde grafmonument met Neogotische elementen bestaat uit een oplopende tombe met op de zerksteen het opschrift 'In memoriam / Fredericus N.I. de Charro / *1-8-1890 +11-11-1940 / Helena de Charro / *2-2-1887 +1-12-1955'. Achter de tombe een samengestelde opstand in de vorm van een portico. Op de basis van de portico het opschrift 'Mijn Jezus Barmhartigheid'. Op deze basis een nis onder rondboog op granieten zuiltjes met dobbelsteenkapitelen. In de achterwand van de nis een rond venster met glas-in-lood vulling, voorstellende de stervende Christus met doornenkroon. Hieronder in de nis een hardstenen plaat met opschrift 'F.N. de Charro / 1851-1899 / mevrouw / Helena E.M. de Charro- / Bellini / 1849-1921'. De nis wordt bekroond door een topgevel met licht uitkragende schouders, het geheel onder een ezelsrug. Op de topgevel het PX-monogram en de letters A(lpha) en O(mega). Op de top een kruis. Op de tombe, rechtsvoor, de signatuur 'V. Barette'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is tevens van belang vanwege de typologie in combinatie met het materiaalgebruik, door de toepassing van glas-in-lood in een in de stijl van een portico opgericht grafmonument. Het grafmonument verkeert ook nu nog technisch in een goede staat. Het object is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar graf begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt